Internationale Glaucoomweek
11 t/m 17 maart 2024
Ook dit jaar vraagt de Oogvereniging, in samenwerking met de Optometristen Vereniging Nederland, aandacht voor de internationale glaucoomweek met als thema: Krijg geen spijt, check op tijd! Tijdige diagnose kan ernstige schade aan je ogen en zelfs blindheid/slechtziendheid voorkomen. Daarom vragen we aandacht voor tijdige opsporing van glaucoom via wachtkamerschermen in ziekenhuizen en optiekwinkels, bij apothekers en huisartspraktijken.
Wat is glaucoom?
Glaucoom is een veel voorkomende, chronische oogaandoening. Bij glaucoom raakt de oogzenuw beschadigd. Veel mensen met glaucoom hebben ook een hoge oogdruk, maar dat hoeft niet. Wat precies de oorzaak is van glaucoom is nog onbekend. Bij aanhoudende te hoge oogdruk sterven de vezels van de oogzenuw geleidelijk af, waardoor delen van het gezichtsveld verdwijnen. Dat begint soms aan de randen (periferie). Wanneer er eenmaal schade aan het oog is opgetreden, kan deze niet meer hersteld worden.
In 2021 waren er 357.000 mensen met glaucoom bekend bij de huisarts, 156.100 mannen en 200.900 vrouwen. Het aantal mensen met glaucoom neemt toe met de leeftijd. Nog steeds weten veel mensen niet of ze tot de risicogroepen voor glaucoom behoren. Ben je ouder dan 40? Komt glaucoom in je familie voor? Is je bril sterker dan +6 of -6? Dan is het verstandig om je ogen te laten controleren, ook als je (nog) geen klachten hebt.
Vroegtijdige opsporing van glaucoom is belangrijk omdat dan behandeling kan worden ingezet en mogelijk gezichtsverlies kan worden voorkomen.
10 Meest gestelde vragen over glaucoom
Informeer jezelf en lees de 10 meest gestelde vragen over glaucoom.
Test je kennis
Podcastserie: Leven met glaucoom
Het afgelopen jaar ontwikkelde de Oogvereniging, in samenwerking met farmaceutisch bedrijf Santen en het Maastricht UMC+. een informatieve podcastserie over het leven met glaucoom. Van de diagnose glaucoom en wat dit betekent, tot omgaan met verlies bij glaucoom. Want glaucoom is meer dan een diagnose, oogdruk meten, druppelen en controles. De diagnose doet iets met jou als mens.
In vijf afleveringen geven we handvatten en tips voor het leven met glaucoom in samenwerking met ervaringsdeskundigen en experts op het gebied van glaucoom.’
Luister hier de vijf afleveringen!
Laat je ogen controleren
Ben je ouder dan 40? Komt glaucoom in je familie voor? Is je bril sterker dan +6 of -6? Dan is het verstandig om je ogen te laten controleren, ook als je (nog) geen klachten hebt. Je kunt hiervoor terecht bij een optometrist. Vind een optometrist bij jou in de buurt. Bereid je goed voor en lees de vragen die je kunt stellen aan een optometrist of je oogarts.
Webinar en bijeenkomsten in het land
29 februari – Bravis ziekenhuis
Deze bijeenkomst is geannuleerd.
11 maart – webinar Oogvereniging over glaucoom en voeding
Joëlle Vergroesen, postdoctoral researcher Opthalmology & Epidemiology, geeft uitleg over haar promotieonderzoek naar de rol van voeding bij glaucoom. Bij het ontstaan en het verloop van glaucoom speelt voeding mogelijk een belangrijke rol.
– Locatie: Online
– Tijd: 20:00 tot 21:00 uur
– Aanmelden: de aanmelding van het webinar is gesloten, omdat deze reeds heeft plaatsgevonden. Terugkijken? Bekijk het webinar op YouTube.
12 maart – Ikazia Ziekenhuis, Rotterdam
Informatiemarkt glaucoom. Een patiënt van de Oogvereniging (Anda Verlinde) kan jou alles vertellen over (het leven met) glaucoom en wat de Oogvereniging voor jou als glaucoompatiënt kan betekenen. Ook Ergra Low Visio en Bartiméus Low Vision zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.
– Locatie: Ikazia Ziekenhuis, Montessoriweg 1, Rotterdam. Hal voor de Oogpolikliniek (route 10). Ga voor route en parkeren naar www.ikazia.nl/afspraak-contact
– Tijd: 09:00 tot 15:00 uur
– Aanmelden is niet nodig, kom gezellig langs in het ziekenhuis.
12 en 14 maart – Oogziekenhuis Rotterdam
Ook dit jaar worden weer bijeenkomsten georganiseerd in het Oogziekenhuis Rotterdam. Oogartsen Lemeij (12 maart) en Bollenmeijer (14 maart) geven presentaties over glaucoom. John van der Zande geeft als ervaringsdeskundige uitleg over de Oogvereniging, glaucoom en het belang van oogdruppelen. Medewerkers van Visio zullen tijdens deze bijeenkomsten presentaties verzorgen over “Ik heb glaucoom, en nu?”.
– Meer informatie en aanmelden kan hier.
13 maart – Albert Schweitzer Ziekenhuis, Dordrecht
Het Albert Schweitzer ziekenhuis organiseert tijdens de glaucoomweek een informatiebijeenkomst voor patiënten, hun naasten, mensen bij wie glaucoom in de familie voorkomt en andere belangstellenden. De hele week zijn er bijeenkomsten, met o.a. een presentatie van een oogarts en informatie over druppelen. Op woensdag 13 maart in de ochtend vertelt een patiënt van de Oogvereniging over het leven met glaucoom en wat de Oogvereniging kan betekenen voor glaucoompatiënten.
– Locatie: Dordrecht (auditorium)
– Tijd: 11:00 uur, met inloop vanaf 10:00 uur
– Aanmelden: stuur een e-mail naar oogevenementen@asz.nl
– Meer informatie vind je hier.
13 maart – Reinier de Graaf Gasthuis (RDGG)
Het Reinier de Graaf Gasthuis organiseert tijdens de glaucoomweek een voorlichtingsbijeenkomst voor haar eigen glaucoompatiënten en hun dierbaren. Met presentaties over het oog, diagnose en onderzoek (door René Correljé, technisch oogheelkundig assistent), behandelmogelijkheden (door Linde Lanting, oogarts). Ook zijn er stands van ERGRA en Visio. Visio geeft samen met Ergra ook een presentatie. Onder meer over ergotherapie bij glaucoom.
– Locatie: Vermeer Lounge
– Tijd: tussen 16:00 en 19:00 uur
– Aanmelden: via jouw oogarts in het RDGG
13 maart – Maasstad ziekenhuis, Rotterdam
Voorlichtingsavond glaucoom. Er is een programma met diverse sprekers en natuurlijk is er de mogelijkheid om vragen te stellen. Er staan diverse zorgverleners voor u klaar. Aad Mensch, lid van de Oogvereniging, vertelt over de impact van het hebben van glaucoom op het dagelijks leven. Bas van Merriënboer (Physician Assistant) vertelt over glaucoom en niet-chirurgische behandelingen. Melvin van Nes (optometrist) bespreekt de plaats van de optometrist in de eerstelijns glaucoomscreening en tele-oogheelkunde. Ook Bartiméus Low Vision zal aanwezig zijn, met de mogelijkheid om vragen te stellen.
– Tijd: woensdag 13 maart, 19:00 – 20:15 uur
– Locatie: Maasstad Ziekenhuis, Maasstadweg 21 Rotterdam, in de Maasstadzaal
– Aanmelden: U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar DenzelA@maasstadziekenhuis.nl en aan te geven met hoeveel personen u komt.
14 maart – Elisabeth Tweesteden ziekenhuis, Tilburg
Ook dit jaar wil het ETZ aandacht geven aan de World Glaucoma Week. Een patiënt van de Oogvereniging geeft, in samenwerking met de medewerkers van de oogpoli, voorlichting over glaucoom. Ook is er mogelijkheid om je oogdruk te laten meten.
– Locatie: ETZ Elisabeth Tilburg
Alle voordelen van lid worden op een rijtje
- Toegang tot nieuws over glaucoom, alleen geselecteerd voor leden
- Gratis of met korting toegang tot webinars en evenementen
- 4x per jaar ontvang je ons magazine OOG
- Contact met mensen met een oogaandoening (bij jou in de buurt)
- Meedoen aan testteam of ervaringsdeskundigenpool