Door: Jojan Jonker
Tot op heden zijn de Alpha AMS van Retina Implant AG in Duitsland (niet langer in productie) en Argus II van Second Sight Medical Products in CA, USA (niet langer in productie) de enige netvliesimplantaten die zijn goedgekeurd voor klinisch gebruik, maar zij bieden slechts beperkt functioneel zicht aan blinde proefpersonen, het best omschreven als "bewegende schaduwen."
ARGUS II
Het meest bekende implantaat is ARGUS II. Deze is geïmplanteerd bij meer dan 300 blinde personen wereldwijd. Het is aangetoond in laboratoriumexperimenten dat het de prestaties verbetert voor het lokaliseren en identificeren van de bewegingsrichting van een object, en is behulpzaam bij oriëntatie en mobiliteit in een contrastrijke omgeving. Maar ja, het echte leven is niet altijd zo contrastrijk als de gemiddelde kabinetsformatie.
In het dagelijkse leven zullen Argus II-gebruikers mensen willen opzoeken en ermee communiceren, obstakels detecteren en vermijden, en objecten pakken of er iets mee doen. Met de gewone Argus II-camera is stimulatie gebaseerd op lichtintensiteit in het gehele zichtbare spectrum. Echter, in situaties met laag contrast en/of lage helderheid kan het gebruik van een degelijke lichtcamera datgene waar je naar kijkt naar de achtergrond doen vervagen. Dit heeft tot gevolg dat Argus II-gebruikers in dergelijke omstandigheden meer tijd en energie moeten besteden om zelfs een eenvoudige taak uit te voeren.
De auteurs van het besproken artikel probeerden daarin verbetering aan te brengen door de gewone camera op de ARGUS II te vervangen door een warmtegevoelige camera oftewel infraroodcamera die een bereik heeft buiten het spectrum van een normaal oog. Voor het onderzoek werd aan een aantal ARGUS II-gebruikers gevraagd enkele taken in een proefopzetting te verrichten, eerst met de normale camera en daarna met de warmtegevoelige camera.
Warmtegevoelige camera
Een thermische camera filtert koelere objecten en toont alleen warmere objecten ongeacht de verlichting van de scène en het contrast van het bekekene. De mogelijkheid om warme voorwerpen te detecteren kan nuttig zijn voor blinde personen voor het lokaliseren van gevaren zoals een fornuis of broodrooster, of om objecten zoals een heet kopje koffie of een maaltijd voorzichtig te benaderen. Bovendien zijn mensen en huisdieren zichtbaar in het warmtebeeld, wat het voor gebruikers gemakkelijker maakt om deze te onderscheiden van levenloze voorwerpen. Handig als je hond weer eens een levenloos vloerkleed probeert te imiteren midden in de kamer.
Resultaten
Het is lastig onder woorden te brengen wat de proefpersonen nu werkelijk ‘zien’ dus daar waag ik me niet aan. De resultaten echter tonen aan dat de prestaties van het uitvoeren van allerlei taken significant beter waren met de warmtegevoelige camera in vergelijking met de normale Argus II-camera. De toevoeging van thermische beeldvorming aan implantaten zoals ARGUS II kan belangrijke voordelen hebben in het echte leven op het gebied van oriëntatie, persoonlijke veiligheid en sociale interacties, waardoor de kwaliteit van leven verbetert.
Bronnen
Roksana Sadeghi, Arathy Kartha, Michael P. Barry, Chris Bradley, Paul Gibson, Avi Caspi, Arup Roy, Gislin Dagnelie. “Glow in the dark: Using a heat-sensitive camera for blind individuals with prosthetic vision”. In:
Vision Research Vol. 184 (2021), pp23–29.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33780753/
Over Jojan Jonker
Jojan Jonker (1956) werkte vroeger als ICT-consultant bij een software house. Tegenwoordig is hij Reiki Master en onafhankelijk religiewetenschapper. Zelf heeft hij RP, heeft geen kinderen en woont samen met zijn partner in den Haag. Bij de Oogvereniging draagt hij bij aan het verwoorden van wetenschappelijke oogheelkundige literatuur in toegankelijk Nederlands.