Internationale Glaucoomweek
10 t/m 16 maart 2025
Ook dit jaar vraagt de Oogvereniging aandacht voor de sluipende oogziekte glaucoom tijdens de internationale glaucoomweek. Tijdige diagnose kan ernstige schade aan je ogen en zelfs blindheid/slechtziendheid voorkomen. Daarom vragen we aandacht voor tijdige opsporing van glaucoom via wachtkamerschermen in ziekenhuizen en optiekwinkels, bij apothekers en huisartspraktijken.
Aan deze pagina wordt gewerkt
Kom binnenkort zeker weer eens langs, dan lees je meer over welke activiteiten de Oogvereniging organiseert in de Internationale Glaucoomweek.
Wat is glaucoom?
Glaucoom is een veel voorkomende, chronische oogaandoening. Bij glaucoom raakt de oogzenuw beschadigd. Veel mensen met glaucoom hebben ook een hoge oogdruk, maar dat hoeft niet. Wat precies de oorzaak is van glaucoom is nog onbekend. Bij aanhoudende te hoge oogdruk sterven de vezels van de oogzenuw geleidelijk af, waardoor delen van het gezichtsveld verdwijnen. Dat begint soms aan de randen (periferie). Wanneer er eenmaal schade aan het oog is opgetreden, kan deze niet meer hersteld worden.
In 2021 waren er 357.000 mensen met glaucoom bekend bij de huisarts, 156.100 mannen en 200.900 vrouwen. Het aantal mensen met glaucoom neemt toe met de leeftijd. Nog steeds weten veel mensen niet of ze tot de risicogroepen voor glaucoom behoren. Ben je ouder dan 40? Komt glaucoom in je familie voor? Is je bril sterker dan +6 of -6? Dan is het verstandig om je ogen te laten controleren, ook als je (nog) geen klachten hebt.
Vroegtijdige opsporing van glaucoom is belangrijk omdat dan behandeling kan worden ingezet en mogelijk gezichtsverlies kan worden voorkomen.
Alle voordelen van lid worden op een rijtje
- Toegang tot nieuws over glaucoom, alleen geselecteerd voor leden
- Gratis of met korting toegang tot webinars en evenementen
- 4x per jaar ontvang je ons magazine OOG
- Contact met mensen met een oogaandoening (bij jou in de buurt)
- Meedoen aan testteam of ervaringsdeskundigenpool