Naar de inhoud
Tekst grootte

Update van directie en bestuur – 15 augustus 2024

Bianca Abutan

Bestuurslid Bianca Abutan:

Graag praat ik je, mede namens het voltallige bestuur, bij over wat er speelt en staat te gebeuren. Zo starten we na de zomerpauze in september weer op met een workshop voor de nieuwe leden van de ledenraad, waarbij ook het bestuur aanwezig is.

Evaluatiegesprekken

In het najaar staan de begroting en het werkplan voor 2025 centraal. Ook gaan we, samen met directeur Luuk-Jan Boon, evaluatiegesprekken voeren met de voorzitters van de ledengroepen. Deel dus vooral je ervaringen met jouw werkzaamheden als vrijwilliger in het afgelopen jaar. Ook je wensen/plannen voor volgend jaar zijn welkom. Dat mag via het kernteam van je ledengroep of door een reactie te versturen naar communicatie@oogvereniging.nl. Wij nemen je reactie dan graag mee richting de evaluatiegesprekken.

Zoektocht penningmeester

Onze penningmeester Fred Steenwinkel heeft zijn termijnen erop zitten en gaat het bestuur begin volgend jaar verlaten. De werving voor zijn opvolger is inmiddels gestart. Mocht je iemand weten die aan het profiel voldoet, wijs hem of haar op deze uitdagende functie. De vacature vind je op www.oogvereniging.nl/nieuws/vacature-penningmeester/.

HPV

Tenslotte gaan de gesprekken met de Hoornvlies Patiëntenvereniging dit najaar verder met als doel een intensieve samenwerking.

We houden je op de hoogte.

Bianca Abutan, bestuurslid

Portretfoto Directeur Luuk-Jan Boon

Directeur Luuk-Jan Boon:

Een belangrijke aanleiding van deze update is een brief verzonden aan de ledenraad, het bestuur en de directeur. Tachtig bezorgde leden uitten hun zorgen over de situatie van de Oogvereniging. In een overleg op 16 juli 2024, heeft een delegatie van de bezorgde leden deze zorgen besproken met een afvaardiging van de ledenraad, het bestuur en het bureau. De zorgen gaan onder andere over de zichtbaarheid van het bestuur en de directeur, de financiële situatie van de Oogvereniging en een behoefte aan meer uren ondersteuning door een verenigingsmedewerker.

Eerste stappen

De leden geven aan dat de Focus, de nieuwsbrief voor actieve leden, erg gewaardeerd wordt. Graag zouden de leden meer horen vanuit de ledenraad, het bestuur en de directeur zodat ze beter op de hoogte zijn wat er speelt binnen de vereniging. Dit stuk is daar een eerste aanzet toe. Ik wil jullie hiermee informeren wat we besproken hebben naar aanleiding van de brief van de bezorgde leden en daarna wat context geven over de financiële krapte en mogelijke nieuwe projecten. Daarom dit keer een wat langere bijdrage.

Samenvatting van het overleg op 16 juli

De ingezonden brief was een manier van de leden om hun zorgen te uiten. Het gesprek dat heeft plaatsgevonden was erg prettig en positief. Er zijn veel actiepunten beschreven, waar we mee aan de slag gaan. Er is respectvol geluisterd en gesproken, waarbij betere communicatie de rode draad van het gesprek was. We zetten er gezamenlijk onze schouders onder. De komende periode komen we vaker bijeen met (een delegatie van) de bezorgde leden. Om de gang van zaken te bespreken, beoordelen en eventueel bij te sturen.

Meer verbinding

De behoefte van de leden is meer verbinding tussen het bestuur en de regio’s, van elkaar weten wat er speelt en meer fysieke aanwezigheid van bestuursleden en de directeur tijdens bijeenkomsten en voorzittersoverleggen. Wat ook gemist wordt is de jaarlijkse Verenigingsdag.

Financiën

De leden geven aan graag beter en eerder op de hoogte te zijn van de financiële situatie van de Oogvereniging. De financiën worden daarom vanaf nu een vast onderwerp op de agenda van de voorzittersoverleggen. Informatie over de financiële situatie kan ook gedeeld worden in de Focus.

De Oogvereniging heeft de afgelopen jaren bewust, met instemming van de ledenraad, verlies gedraaid. Daarbij zijn de reserves aangesproken. Het streven is om in 2025 kosten en baten op gelijke hoogte te krijgen, maar dat is nog niet zo makkelijk. De afgelopen jaren zijn de kosten flink gestegen, terwijl de inkomsten onvoorspelbaar blijven. Eén van de kostenbesparende maatregelen die we treffen is het huren van minder ruimtes binnen ons huidige kantoor.

Verenigingsmedewerker

Er is behoefte aan betere uitwisseling van activiteiten en evenementen tussen de ledengroepen. Actieve vrijwilligers moeten zich verbonden voelen met de vereniging, met het beleid, met de standpunten en de medewerkers op het verenigingsbureau. Omgekeerd geldt dat ook voor de bureaumedewerkers. De leden zien daarom graag dat er weer een verenigingsmedewerker wordt aangesteld. Daarom neemt Carlo Rikels per 1 augustus de rol van verenigingsmedewerker op zich, voor 12 uur in de week. Hij gaat ook het vrijwilligersbeleid oppakken. Deze taken worden dus gecombineerd.

Inzicht in belangenbehartiging

De leden geven aan meer op de hoogte te willen zijn wat er, vanuit het bureau, precies gebeurt op het gebied van belangenbehartiging. De Oogvereniging heeft standpunten op de website staan per thema, die momenteel worden geüpdatet door de bureaumedewerkers. De leden zouden graag meer horen over de projecten en resultaten van de themacoördinatoren van het bureau. Momenteel worden resultaten van beëindigde projecten gedeeld via de nieuwsbrief en Focus. Wellicht kan er ook meer tussentijds gedeeld worden met de leden over lopende projecten.

Er is ook gevraagd om meer te communiceren over de samenwerking met externe partners, fondsen en subsidieverstrekkers. De Oogvereniging werkt al jaren constructief samen in het consortium Kennis over Zien. En bijvoorbeeld ook in het project Zichtbaar in Werk en individuele projecten met Bartiméus Fonds en Visio Foundation.

Financiële krapte

Ik heb de laatste jaren veel contact met directeuren van andere patiëntenorganisaties. Zowel via onze overleggen met de Patientenfederatie Nederland, alsook in een onderlinge intervisie groep met ongeveer 10 directeuren. De uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden zijn vergelijkbaar. Dit zijn met name de inflatie, de personeelskosten (door CAO-verhogingen) en de servicekosten. Financiële krapte en zorgen hierover spelen niet alleen bij de Oogvereniging.

Het kost ons meer moeite om genoeg subsidie binnen te halen, maar gelukkig kan de Oogvereniging indien nodig terugvallen op de Steunstichting en op haar eigen reserves. We blijven zoeken naar nieuwe, aanvullende projectsubsidie. Daarnaast gaan we op korte termijn actief onze leden informeren over nalaten aan de Oogvereniging.

Nieuwe ontwikkelingen en kansen

Kennis Over Zien

We werken steeds nauwer samen met Bartiméus, Visio, Robbert Coppes Stichting en de MaculaVereniging in het consortium Kennis over Zien. Onze rol is daarin verbreedt van de ervaringsdeskundigenpool naar meedenken in expertisegroepen en communiceren over de resultaten en daarmee is sinds verleden jaar ook ons deel van het budget verhoogd.

Betalingsverkeer

Samen met de stichting ABC (laaggeletterden) en SOM-NL (oudere migranten) zitten we in overleggen met De Nederlandsche Bank over toegankelijk bankieren. Met deze twee organisaties zetten we de komende jaren een project op om lokale ervaringsdeskundigen te trainen om lotgenoten te begeleiden om makkelijker zelfstandig digitaal te betalen. Dit is een erkenning van onze rol en ook een financiële ondersteuning van ons werk.

Tot zover deze update van mijn kant, bedankt voor je betrokkenheid!

Luuk-Jan Boon, directeur Oogvereniging