Hondensport of bazensport?
Dit artikel behandelt een aantal leuke hondensporten die je met je geleidehond kunt doen. Er bestaan een heleboel hondensporten, maar niet al deze sporten zijn ook geschikt voor geleidehonden en hun bazen. Daarom zetten wij de meest geschikte hondensporten op een rij.
Waarom sporten met je hond?
Sporten met je hond is goed voor de band tussen hond en baas, want je gaat echt met elkaar aan het werk. Dit is een vaak gehoorde reden om met je hond te gaan sporten. Maar geldt dit ook voor geleidehondengebruikers? Ja! Maar dan moet je het wel iets ruimer interpreteren. Met je geleidehond werk je hard, jij vertelt waar je heen wilt, en de hond leidt je door het verkeer. Maar bij een hondensport ben jij als baas degene die het initiatief neemt, en zal de hond jouw support echt nodig hebben om beter te worden.
Daarnaast is sporten met je hond ook heel gezellig; over het algemeen wordt er getraind in (kleine) groepjes, waardoor zowel jij als je hond weer allerlei nieuwe contacten opdoet. Een derde reden om te gaan sporten met je hond, is omdat je op deze manier zelf gaat trainen met je hond, meer leert over hondengedrag (en mensengedrag!) en het je dus wat meer zelfvertrouwen kan geven.
Combisport / sport en spel
Dit is eigenlijk de basiscursus voor vele hondensporten. Bij bijna elke goede hondenschool of kynologenclub wordt deze cursus aangeboden, echter niet altijd onder dezelfde naam. In deze cursus leer je de beginselen van diverse hondensporten, je leert hier dus ook hoe je moet trainen, en je kunt goed ervaren wat je hond en jij leuk vinden. Zaken die aan bod komen zijn onder andere:
- Door tunnels lopen
- Aangelijnd en los volgen
- De hond sturen naar een target op korte afstand
- Het lopen van een klein parcours door poortjes
- Algemene gehoorzaamheidsoefeningen (zit/af/hier etc.)
FCI Obedience (gehoorzaamheid)
De cursus Obedience kent vier niveau’s, van beginner tot vergevorderd. Vroeger heette deze cursus ‘gehoorzaamheid’, maar deze naam is een aantal jaar geleden gewijzigd. In deze cursus worden veel statische oefeningen gedaan, waardoor de kans op blessures bij de hond nagenoeg nihil is. Daarnaast is dit een zeer praktische cursus als je als slechtziende of blinde zelfstandig wilt trainen, omdat je zelf niet tot weinig hoeft mee te lopen met de hond.
Oefeningen uit de Obedience cursussen zijn onder andere:
- Volgen, zowel vast als los
- Af en blijf (zonder dat de hond de baas ziet) voor langere tijd
- Het sturen van de hond naar een target op grote afstand
- Het om een pion laten lopen op grote afstand
- De basiscommando’s op grote afstand (zit/af/sta)
Hoopers
Hoopers wordt ook wel gezien als een lichte, minder blessuregevoelige vorm van behendigheid (agility), maar is eigenlijk een heel andere sport. Deze sport is als volledig blinde wellicht wat lastiger uitvoerbaar, maar met wat restvisus of hulp van iemand is het wel een optie. Bij Hoopers wordt er een parcours uitgezet van poorten, waar de hond doorheen moet lopen, terwijl de baas in het midden van het parcours staat. De hond werkt dus zeer zelfstandig, terwijl de baas van relatief grote afstand aanwijzingen geeft.
De reden dat hoopers minder blessuregevoelig is dan behendigheid, is dat er niet wordt gesprongen, maar alleen op de grond wordt gewerkt. Wel wordt er soms vrij kort gedraaid door honden, waardoor wij hoopers niet aanraden om op hoog niveau te beoefenen, of te beoefenen met een Duitse herder, of een hond die bekend is met rugklachten, of klachten aan de heupen en poten.
Jachttraining
De jachttraining is eigenlijk niet één sport. Er zijn verschillende vormen van jachttraining, afhankelijk van het ras van de hond. Voor de retrievers kan er zowel in het water, als op het land worden getraind, terwijl de poedel vooral op het land, en bij graven zijn ei kwijt zal kunnen. Een Duitse herder is van nature geen jachthond, maar je kunt natuurlijk wel een vorm van jachttraining doen met elke hond.
Bij jachttraining gaat het met name om het ophalen van een namaakprooi, oftewel een dummy. Deze kan zowel op het land worden opgehaald en naar de baas gebracht, als vanuit het water. Jachttraining is niet erg blessuregevoelig, omdat er vooral in rechte lijnen wordt gewerkt. Deze sport is vooral leuk voor honden die het apporteren van speeltjes geweldig vinden om te doen.
Speuren
De naam zegt het al: er wordt gespeurd. De hond kan naar diverse dingen speuren: spullen, mensen, geuren… Bij de speursport wordt er vaak een parcours uitgezet door de instructeur, waarna jij met je hond dat spoor gaat zoeken en uitlopen. De hond moet hiervoor echt zijn neus gebruiken, om het spoor niet kwijt te raken.
Speuren is geschikt voor alle hondenrassen, maar je moet het als baas dus wel leuk vinden om af en toe lekker met je hond door een bos of weiland te lopen. In de dagelijkse praktijk worden speurhonden ook veel ingezet als werkhonden. Denk maar aan het zoeken van vermiste personen, het ontdekken van drugs in postpakketten of het door de politie zoeken van een gevluchte dader.
Doggydance
Een heel andere tak van sport is Doggydance. Hierbij draait het om samen plezier maken met muziek als basis. Bij Doggydance ‘dansen’ baas en hond samen, waarbij de baas met stem- en handgebaren aan de hond duidelijk maakt welke bewegingen deze moet maken.
Op Youtube staan vele filmpjes van de meest bijzondere doggydance-optredens, maar uiteraard begin je ook bij doggydance klein, en gaat het met name om het leuk samen in beweging zijn. Een beetje gevoel voor ritme is bij deze sport wel aan te bevelen, evenals soepele heupen bij baas en hond.
Hardlopen en fietsen met de hond
Behalve de ‘echte’ hondensporten, kun je met je hond ook gaan hardlopen of fietsen. We gaan er hierbij wel van uit dat je dit doet samen met een goedziende buddy die jou begeleidt. Bij het fietsen en hardlopen vraag je een flinke conditie en uithoudingsvermogen van je hond. Een hond is van nature een sprinter, dus voor het afleggen van lange afstanden op een hoog stabiel tempo is zeker training nodig.
Daarnaast is het aan te raden om niet op drukke plaatsen te gaan fietsen of hardlopen met de hond; het moet wel veilig blijven. Voor deze sport heb je behalve een goedziende buddy maar 1 heel belangrijk ding nodig: een tuig en riem met daaraan een elastiek / veer. Dit omdat de hond en baas niet elkaars klappen moeten opvangen, dat is funest voor de spieren, gewrichten en botten.
Ook wil je geen constante flinke druk op de nek van de hond. Let hierbij wel op, want onze honden zijn gewend aan hun geleidetuig. Dus kies je er voor om met je hond te gaan hardlopen of fietsen, overleg dit dan eerst met de school, en zoek een tuig wat erg anders is dan het geleidetuig.
Hondensporten die NIET geschikt zijn voor geleidehonden
We vinden het belangrijk om – naast leuke sporten die je met je geleidehond kunt doen – ook te benoemen welke sporten zeker niet met een geleidehond kunnen worden gedaan. Op deze sporten gaan we inhoudelijk niet verder in, maar er wordt wel vermeld wat de reden is om deze sport zeker niet met een geleidehond te gaan doen.
- Agility (behendigheid): zeer blessuregevoelig door veel springen en kort keren.
- Flyball: zeer blessuregevoelig door hoge versnellingen, kort keren en het kan leiden tot nijd vanwege het willen bezitten van een bal.
- Frisbee: zeer blessuregevoelig door springen en kort keren.
- IPO / africhting / KNPV-training: zeer blessuregevoelig door veel springen en kort keren, er wordt ook getraind op bijten, aanblaffen en waken, wat bij de geleidehond absoluut niet gewenst is.
Door: Carolien Danckaerts, Oogvereniging Geleidehondgebruikers
Zit je met een vraag?
De medewerkers van de Ooglijn staan elke werkdag van 09:00 tot 15:30 voor je klaar.
030 29 45 444Of stel je vraag via: