Er zijn verschillende vormen van onderwijs. Sinds de invoering van passend onderwijs wordt ernaar gestreefd kinderen zoveel mogelijk in het regulier onderwijs te laten meedraaien.
Regulier onderwijs
Tegenwoordig gaan kinderen met een visuele beperking vaak naar een ‘gewone’ school. Moderne computerapparatuur helpt hen om onderwijs en visuele handicap te combineren. Meestal moet er het een en ander geregeld worden. Daarom is het handig om op tijd contact te zoeken met de school. Het is belangrijk dat de school open staat voor de blinde of slechtziende leerling. De leerkrachten moeten bereid zijn met hen rekening te houden: als het even kan volgt een leerling passend onderwijs, dat is regulier onderwijs waar dat kan.
Onderwijs en visuele handicap: passend onderwijs
Met ingang van het schooljaar 2014-2015 is het passend onderwijs van start gegaan. Het uitgangspunt is dat een leerling regulier onderwijs volgt waar het kan en speciaal onderwijs waar het moet. Scholen vormen samenwerkingsverbanden en krijgen een gezamenlijk budget waaruit ondersteuning voor leerlingen in het regulier onderwijs betaald wordt. Ook wordt het speciaal onderwijs hieruit betaald. Als de school van uw eerste keuze niet de zorg kan leveren waar uw kind behoefte aan heeft, dan moet een andere school binnen het samenwerkingsverband wél de juiste ondersteuning bieden. Op de website van de Rijksoverheid kun je hier meer over lezen.
Ambulante onderwijskundige begeleiding
Leerkrachten hoeven het niet alleen te doen. Ze worden ondersteund door ambulante onderwijskundige begeleiders. Dit zijn leerkrachten die het kind en de school vanuit het speciaal onderwijs begeleiden. De begeleider komt regelmatig op school. Hij/zij heeft intensief contact met de leerling, de leerkrachten en de ouders. De begeleiders doen hun werk vanuit Bartiméus en Koninklijke Visio. Met de invoering van passend onderwijs wordt de ambulante onderwijskundige begeleiding betaald vanuit het budget dat de scholen gezamenlijk hebben ontvangen.
Speciaal onderwijs
Voor sommige leerlingen is een speciale school de beste keuze. Speciale scholen zijn helemaal ingericht op leerlingen met een visuele beperking. De klassen zijn klein en er worden extra vakken gegeven. Denk hierbij aan zelfredzaamheid en mobiliteit.
Speciale scholen vind je bij Bartiméus en bij Koninklijke Visio. Daarnaast is het ook goed mogelijk dat uw kind na een periode van speciaal onderwijs doorstroomt naar het regulier onderwijs.
Aanpassingen
Om de lessen te kunnen volgen hebben kinderen vaak aanpassingen nodig. Denk aan braille, spraak of vergroting. Soms is er speciale verlichting nodig of een in hoogte verstelbare tafel. Lees op de website van het UWV over de vergoeding van deze aanpassingen.
Aangepast lesmateriaal
Dedicon zet lesmateriaal om in braille, gesproken vorm of grootletter. Plaatjes en tekeningen kunnen in voelbaar reliëf worden weergegeven. Op kennisplatform Goede kennis staat informatie over aangepaste schoolboeken en aangepast lesmateriaal buiten schoolboeken om in de vorm van handige tips en uitgebreide dossiers.
Meedoen in de klas en op het schoolplein
Meedoen in de klas, dus ook met gym, tekenen en handvaardigheid is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen met een visuele beperking. Het draagt bij tot het ‘erbijhoren’. Ook samen spelen op het schoolplein en na school met kinderen afspreken hoort hierbij. Maar hoe doe je dat?
Vervoer van en naar school
Kan jouw kind niet zelfstandig van en naar school reizen en is de afstand te groot om het kind iedere dag zelf te brengen? Dan kun je bij de gemeente een aanvraag doen voor leerlingenvervoer. Je kunt ook aanspraak maken op de ‘vergoeding leerlingenvervoer’ wanneer je zelf jouw kind naar school brengt of ophaalt. Informeer bij de gemeente of lees meer op de website van de Rijksoverheid.