Naar de inhoud
Tekst grootte

Studeren met een visuele beperking

Als je gaat studeren met een visuele beperking kun je tegen verschillende uitdagingen aanlopen.

Student met licht oranje shirt met pen en papier achter zijn laptop

Op jezelf wonen

Je eigen plekkie, waar jij de baas bent, zelf weten wanneer je visite krijgt en zelf bedenken wat en wanneer je gaat eten. Voor de meeste jongeren is het normaal dat ze op een gegeven moment op zichzelf gaan wonen. Maar hoe doe je dat als je een oogaandoening hebt?

Als je op jezelf gaat wonen, kun je als gevolg van je oogaandoening tegen dingen aanlopen. Schoonmaken, hoe doe je dat? Je hebt een geleidehond, mag je daarmee wel in een studentenhuis wonen? Hieronder tref je een aantal handvatten aan die je kunnen helpen in jouw weg naar zelfstandigheid. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met de Ooglijn via 030-2945444 of ooglijn@oogvereniging.nl.

Een kamer/woning zoeken

Er zijn helaas geen speciale regelingen voor studentenhuisvesting met een visuele beperking. Wel hebben een aantal studentenhuisvestingorganisaties regelingen voor bijvoorbeeld het aanvragen van urgentie als je de hospiteerprocedure door je visuele beperking niet kunt doorlopen of regelingen voor woningaanpassingen. We raden je aan om contact op te nemen met de studentenhuisvestingorganisatie in jouw stad en met hen de mogelijkheden te bespreken.

Let op: heb je een geleidehond of sta je hiervoor op de wachtlijst? Vermeld dit dan bij je studentenhuisvestingorganisatie. Je zult dan eventueel in aanmerking komen voor zelfstandige woonruimte in plaatst van woonruimte in een studentenhuis.

Ondersteuning

Het is niet leuk om te moeten doormaken, maar als je op jezelf gaat wonen dan zul je misschien dingen tegenkomen waar je wat hulp bij kunt gebruiken als gevolg van je oogaandoening. Gelukkig is die hulp er ook, in de vorm van Wmo-voorzieningen. De afkorting Wmo staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voorzieningen als huishoudelijke hulp of een vervoersvoorziening. Vind je het lastig om wijs te worden uit al die regeltjes en waar je voor wat nou precies moet zijn? Neem dan contact op met de Ooglijn via 030-2945444 of via ooglijn@oogvereniging.nl.

Ambulante woonbegeleiding

Als je via de gemeente een Wmo-voorziening gaat aanvragen kun je bijvoorbeeld begeleiding aanvragen voor hulp bij administratie en post. Deze ambulante woonbegeleiding wordt aangeboden door Koninklijke Visio en Bartiméus. Visio en Bartiméus kunnen je helpen bij het doen van de aanvraag voor ambulante woonbegeleiding bij je gemeente. Het kan per gemeente verschillen hoe soepel zij zijn in het toekennen en vergoeden van deze begeleiding. Bovendien hangt het erg af van je persoonlijke situatie.

Tips & Trucs

Heb je een praktische vraag over hoe je bepaalde dingetjes in het huishouden of met koken het beste kunt oplossen en welke hulpmiddeltjes er op de markt zijn?

Heb jij zelf een goede tip? Laat het ons weten via communicatie@oogvereniging.nl.

Woontraining en zelfredzaamheid

  • Eerst de nodige vaardigheden leren voordat je écht op jezelf gaat wonen? Koninklijke Visio biedt hiervoor mogelijkheden op hun trainingslocatie in Weesp
  • Ben je op latere leeftijd pas slechtziend of blind geworden? Dan zou je ook eens kunnen denken aan een programma bij Visio Het Loo Erf in Apeldoorn. Zij bieden een intensief revalidatietraject op het gebied van leven, leren, wonen en werken. De training wordt volledig afgestemd op jouw vragen en doelen. Het doel van het programma is om de eigen regie over het leven te kunnen houden.

Financiële ondersteuning

Als student met een visuele beperking heb je recht op een aantal financiële ondersteuningsmogelijkheden. Hieronder lees je wanneer je in aanmerking komt voor de regeling en hoe je deze kunt aanvragen.

  • Naast je studie ook nog een bijbaantje moeten hebben om iets bij te verdienen? Dat wordt met een oogaandoening soms wel erg veel van het goede….. Om die reden kun je bij de gemeente waar je woont een studietoeslag aanvragen. Na een wetswijziging in 2019 geldt dat in elke gemeente de toeslag op dezelfde hoogte is vastgesteld, namelijk 300 euro per maand.
  • Loop je studievertraging op als gevolg van je oogaandoening? Lukt het wel om je diploma te halen, alleen niet binnen de duur van de prestatiebeurs? Dan heb je mogelijk recht op een extra jaar studiefinanciering. Je regelt dit samen met je studentendecaan of studiebegeleider. Lees meer >
  • Heb je een hulpmiddel nodig? Wist je dat je de kosten voor hulpmiddelen vergoed kunt krijgen van het UWV? Lees meer >> 
De Ooglijn

Zit je met een vraag?

De medewerkers van de Ooglijn staan elke werkdag van 09:00 tot 15:30 voor je klaar.

030 29 45 444

Of stel je vraag via: