Naar de inhoud
Tekst grootte

Artificial Intelligence blijkt waardige copiloot voor oogartsen bij herkenning oogaandoeningen

Nieuws
Oogzorg
Geplaatst op: 29 april 2024

In sommige situaties blijkt kunstmatige intelligentie zelfs beter te presteren dan oogartsen. Zo stelt AI vaak de juiste diagnose en behandelopties. Dit is aangetoond door onderzoekers van het New York Eye and Ear Infirmary of Mount Sinai (NYEE). Met name glaucoom en netvliesaandoeningen herkent kunstmatige intelligentie erg goed, soms dus zelfs beter dan doorgewinterde professionals.

Mens versus machine

Om de capaciteiten van AI te testen, werden GPT-4 (de betaalde versie van ChatGPT van OpenAI) en een team van ervaren oogartsen en gevorderde stagiairs dezelfde reeks patiëntvragen voorgelegd. GPT-4 antwoordde verbazingwekkend accuraat, evenaarde en overtrof zelfs de specialisten in sommige gevallen, vooral bij vragen over glaucoom.

Breed inzetbaar

Kunstmatige intelligentie wordt niet alleen in de oogheelkunde ingezet, maar ook om risico’s op hart- en nieraandoeningen te onderzoeken. Daarnaast helpt AI bij het herkennen van autisme door analyse van de ogen, die vaak de fysieke gezondheid en een deel van de persoonlijkheid weerspiegelen.

Ook patiënten met diabetes kunnen door AI goed gediagnostiseerd worden op bijvoorbeeld diabetische retinopathie, een veel voorkomende oogaandoening. Hierdoor zou diabetische retinopathie op jongere leeftijd opgespoord kunnen worden.

Smaakt naar meer

Dr. Louis R. Pasquale, de hoofdonderzoeker van de studie, benadrukt dat AI oogartsen kan helpen door te ondersteunen bij diagnostisering en mogelijk hun werklast te verlichten, vooral in complexe gevallen. Pasquale vergelijkt GPT-4 met tools zoals Grammarly die de schrijfvaardigheden verbeteren, en benadrukt het belang van aanvullend onderzoek om de goede resultaten van AI verder te bevestigen.

Bron: ICT & Health