Tekst grootte

Biosimilars doen intrede in de oogheelkunde

Nieuws
Oogzorg
Geplaatst op: 27 juli 2023 onderzoekster in witte labjas kijkt door een microscoop

Wat als er andere medicijnen zijn met een vergelijkbare werking, maar goedkoper? Voor steeds meer medicatie is dat mogelijk met de komst van zogenoemde biosimilars. Dat zijn kopieën van een geregistreerd geneesmiddel waarvan het patent is verlopen. Sinds 2006 doen biosimilars hun intrede in specialismen als oncologie, reumatologie, dermatologie en nu ook in de oogheelkunde. Er zijn namelijk biosimilars op komst voor natte maculadegeneratie.

Ontwikkeling van een biosimilar

Simpel gezegd wordt eerst het originele medicijn geanalyseerd, waarna fabrikanten het gaan namaken. Het nagemaakte medicijn wordt vervolgens uitgebreid onderzocht op werkzaamheid, samenstelling en veiligheid. Daarbij is het belangrijk dat de fabrikant de gelijkwaardigheid van de biosimilar met het originele product kan aantonen. Voldoet de biosimilar aan de eisen, dan geeft de European Medicines Agency (EMA) goedkeuring voor toelating tot de markt.

Biosimilars van Lucentis® en Eylea®

Eind 2022 verliep het patent op Lucentis®, een geneesmiddel voor maculadegeneratie. Sindsdien zijn farmaceuten aan de slag gegaan met de productie van biosimilars. Hier zijn er inmiddels drie van geregistreerd: Byooviz®, Ranivisio® en Ximluci®. Een vierde biosimilar zit op dit moment nog in de registratiepijplijn van de EMA. Wanneer ze hun intrede doen op de Nederlandse markt en tegen welke prijs, is nog niet bekend. Eylea® (aflibercept), ook een injecteerbaar geneesmiddel voor natte maculadegeneratie, staat nog tot 2025 onder patent.

Of er ook biosimilars voor andere oogaandoeningen ontwikkeld gaan worden, is nog niet bekend. Wie weet wat de toekomst brengt…

Bron: Initiatiefgroep Biosimilars Nederland