Naar de inhoud
Tekst grootte

Eerste digitale Oogcongres: Oogzorg en positieve gezondheid in tijden van COVID-19

Nieuws
Geplaatst op: 18 november 2020
Het jaar 2020 heeft ieder op eigen wijze uitdagingen gebracht. Mensen met een visuele beperking hebben aan den lijve ondervonden wat anderhalve meter afstand voor een effect heeft op het dagelijks leven, maar ook is duidelijk dat het invloed heeft op de capaciteit in de gezondheidszorg en op de voortgang van  wetenschappelijk oogonderzoek. Aandacht voor persoonlijk welzijn en verbinding is in deze tijd belangrijker dan ooit. Met ruim 622 inschrijvingen blikken we terug op een waardevol Oogcongres.

Oogheelkunde anno 2020

Prof. Dr. Gré Luyten beschrijft de veranderingen in de oogzorg. De fysieke afspraken op de poli’s hebben plaatsgemaakt voor telefonische consulten of controles via een app. COVID-19 vraagt nog steeds veel van oogpatiënten én oogartsen. De vraag is dan ook, hoe organiseren we de zorg in de toekomst. Er moeten keuzes gemaakt worden in het aanbieden van de zorg. Zo verplaatst de minder complexe, routinematige zorg naar optometristen in plaats van de academische ziekenhuizen. Samen met het Nederlands Oogheelkundig Genootschap worden de voorbereidingen hiervoor getroffen. De vertragingen in wetenschappelijk oogonderzoek zijn zorgelijk en vragen om geduld als het om resultaten gaat. Toch staan we ondanks alles aan de vooravond van baanbrekende doorbraken op het gebied van wetenschappelijk oogonderzoek. Denk aan de ontwikkelingen in gentherapie, stamceltherapie, nieuwe medicijnen en technieken. Het moment komt dat mensen met een visuele beperking geen verdere achteruitgang in zicht zullen ervaren. Een hoopvol gegeven! Klik hier om de volledige toespraak te beluisteren.

Positieve gezondheid

Voormalig huisarts Machteld Huber heeft een nieuw begrip over ziek zijn ontwikkeld. Positieve gezondheid is een nieuwe benadering voor de gezondheidszorg. Wat kun je zelf doen om je eigen veerkracht te bevorderen? Dat gaat veelal over andere zaken dan de medische. Als we het hebben over de zorg in ziekenhuizen hebben we het over gezondheidszorg, maar in feite is dat ziektezorg. Als je het zo bekijkt richt de positieve gezondheidszorg zich veel meer op de preventie van ziekten. Door geldgebrek in de zorg zullen er mogelijk ziekenhuizen gaan sluiten. Dit betekent niet dat de zorg slechter wordt, maar het wordt verplaatst naar de mensen zelf. Denk aan het bevorderen van veerkracht, weerstand en toekomstperspectief. Verbinding is hierin een onmisbare schakel! Ook, of misschien wel juist, in tijden als deze. Klik hier om de volledige toespraak te beluisteren.

COVID-19 in relatie tot oogheelkunde

COVID-19 is niet zomaar een griepje benadrukt viroloog Ab Osterhaus. Hij vergelijkt COVID-19 met het griepvirus en toont de verschillen. Het grootste verschil is dat COVID-19 al wordt verspreid, nog voordat de eerste symptomen zichtbaar zijn. En dat maakt de bestrijding zo ingewikkeld. Momenteel worden er ruim 38 vaccins getest, maar geen van allen zal voor de kerst beschikbaar zijn. In de landen waar de burgerlijke vrijheden het meeste zijn ingeperkt, is tevens het grootste positieve effect te zien op een betere bestrijding van het virus, de volksgezondheid en de economie. Mensen met een visuele beperking hebben evenveel risico om besmet te raken met het virus dan anderen. Wel is het belangrijk dat de anderhalve meter afstand zoveel mogelijk in acht wordt genomen. Een flinke uitdaging als je visueel beperkt bent en afhankelijk van fysieke ondersteuning! Niet voor iedereen is dit haalbaar. Herken je dit? Dan is het heel belangrijk om mondkapjes te dragen en de handen zeer regelmatig te reinigen met desinfectiemiddel, zodat de mogelijke verspreiding van het virus beperkt blijft. Klik hier om de volledige toespraak te beluisteren.

Podcasts

Naast de toespraken uit het ochtendprogramma zijn er ook negen podcasts beschikbaar. In de geluidsbestanden gaat Emiel Cornelissen met de specialisten in gesprek over verschillende oogaandoeningen. De bestanden kunnen worden beluisterd op ieder gewenst moment en blijven tot februari 2021 beschikbaar via https://www.oogcongres.nl/podcast/. Het Oogcongres is een samenwerking tussen het Oogfonds en de Oogvereniging en mede mogelijk gemaakt door: LSBS, Stichting Blinden-Penning, Rotterdamse Stichting Bindenbelangen, Stichting Blindenhulp en KSBS, Bayer, Roche, Tramedico, Visser Contactlenzen.