Hoe staat de ervaringsdeskundigenpool ervoor in 2025?
Geplaatst op: 23 april 2025Bij Kennis Over Zien maken we steeds vaker gebruik van ervaringsdeskundigen. De afgelopen jaren hebben we dan ook hard gewerkt om de bekendheid van ervaringsdeskundigheid te vergroten. Ons streven is dat in 2026 bij alle activiteiten binnen Kennis Over Zien ervaringsdeskundigen betrokken zijn. Hoe staat de ervaringsdeskundigenpool er nu voor? Dat lees je in dit artikel, gebaseerd op de voortgangsrapportage over 2024.
Door: Danielle Straub, coördinator ervaringsdeskundigenpool


Stijgend aantal aanvragen
Onderzoekers weten ons steeds beter te vinden. Het aantal aanvragen binnen de ervaringsdeskundigenpool is gestegen naar 77 in 2024. Deze aanvragen komen zowel vanuit Kennis Over Zien zelf (bijvoorbeeld de expertisegroepen), als extern.

Demografie van de ervaringsdeskundigenpool
Na een inventarisatie bestaat de ervaringsdeskundigenpool eind 2024 uit 63 actieve ervaringsdeskundigen. De leeftijd varieert van 20 tot 80+. Het grootste deel van de ervaringsdeskundigen (70%) is slechtziend, 27% is blind en 3% doofblind. Ook is grote variatie te zien in de aandoeningen die de ervaringsdeskundigen hebben. Er zijn minimaal 13 verschillende oogaandoeningen bij ons bekend, waarvan glaucoom (16%), maculadegeneratie (14%) en retina aandoeningen (14%) het meest voorkomen.
Tijdlijn van ontwikkelingen
Inzet op projecten
Van 2020 tot 2022 zijn ervaringsdeskundigen al ingezet binnen projectaanvragen en de uitvoering van deze projecten. Binnen deelprogramma’s, expertisegroepen én onze eigen projectgroep ervaringsdeskundigheid. Inmiddels heet deze projectgroep het deelprogrammateam ‘Kennis met Ervaring’.
Training van professionals
In 2023 en 2024 zijn ervaringsdeskundigen óók betrokken geweest bij de training voor (zorg)professionals, waarbij onderzoekers onder andere meer leren over de samenwerking met en inzet van ervaringsdeskundigen. Deze training is inmiddels vijf keer georganiseerd, waardoor er in totaal al 51 professionals getraind zijn.
Toolkit
In het najaar van 2023 is de inzet van ervaringsdeskundigen geëvalueerd. Op basis van de uitkomsten is de Toolkit Samenwerken met Ervaringsdeskundigen ontwikkeld, deze bevat verschillende documenten. Bijvoorbeeld een ‘Beslisboom’ om het voor onderzoekers makkelijker te maken welke rol ervaringsdeskundigen krijgen binnen een project of activiteit. Verder is er een checklist voor een kennismakingsgesprek opgesteld en een tipkaart ontwikkeld: toegankelijk (samen)werken met ervaringsdeskundigen. Deze documenten zijn uiteraard ook getest op toegankelijkheid door ervaringsdeskundigen.
Bekendheid genereren
Net als in 2023 is er in 2024 veel aandacht besteed aan meer bekendheid genereren onder (zorg)professionals die zich bezighouden met expertise activiteiten binnen Bartiméus, Visio en de Robert Coppes Stichting. Dit is onder andere gedaan door het delen van de Toolkit, de resultaten van de enquête over de inzet van ervaringsdeskundigen en resultaten van onderzoeken waarbij ervaringsdeskundigen betrokken zijn geweest. Verder zijn er meerdere webinars georganiseerd waar zowel onderzoekers als de betrokken ervaringsdeskundigen resultaten deelden van projecten.
Conclusie
Er is inmiddels sprake van een structurele betrokkenheid van ervaringsdeskundigen bij projecten. Ook in de komende jaren wordt gewerkt aan het verder verankeren van de samenwerking met ervaringsdeskundigen. Zowel binnen Kennis Over Zien als ook daarbuiten.