Onderzoek naar gentherapie bij Leeftijdsgebonden Maculadegeneratie
Geplaatst op: 3 april 2025Gentherapie zou mogelijk kunnen helpen om het aantal benodigde anti-VEGF-injecties te verminderen bij Leeftijdsgebonden Maculadegeneratie (LMD). In innovatieve studies wordt gentherapie bij LMD nu verder onderzocht.

In een recente studie werd bij 68 LMD-patiënten een ‘vector’ met een gecodeerd gen aangebracht onder het netvlies. Het gen moet op dezelfde manier als een injectie zorgen dat de van nature voorkomende stof VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor) wordt geblokkeerd. Op die manier wordt de groei van bloedvaatjes afgeremd.
Succesvolle eerste resultaten
De resultaten tonen aan dat deze gentherapie veilig is, ondanks het optreden van pigmentveranderingen in het oog, die meestal geen symptomen veroorzaakten. Er werden geen klinisch zichtbare immuunreacties of ontstekingen waargenomen. Patiënten hadden na de behandeling minder anti-VEGF-injecties nodig.
De therapie lijkt daarmee dus effectief. Maar er is nog meer onderzoek nodig, met een grotere patiëntengroep, om de effectiviteit te bevestigen.
Bron: de Oogarts
Meer weten? Bekijk de hele studie naar gentherapie bij LMD: