Naar de inhoud
Tekst grootte

Hersenwerk spelletjes doen met je hond

Geleidehonden
Geplaatst op: 30 maart 2023

Hersenwerk, wat is dat precies en hoe doe je dat met je hond? In dit artikel geven we je praktische tips en beschrijven we diverse spelletjes om de verschillende categorieën aan te geven.

Voor honden is het doen van een spelletje samen met de baas een leuke bezigheid. Het samenwerken tussen hond en baas versterkt de band. Een goed opgebouwd en goed begeleid spelletje doen met de hond vergt veel energie van de hond en staat gelijk aan een losloop wandeling waarin de hond kan snuffelen. Veel gehoorde opmerkingen zijn dat de hond of baas het niet leuk vinden om te doen, omdat de hond het niet snapt of de hond het juist te makkelijk vindt. De lol is er dan bij beide partijen snel vanaf.

Tips: Voor het succesvol spelen met je hond

  • Denk na over de beloning van je hond. Dit kan een speeltje zijn of een voertje. Kies je voor een voertje dan kun je kiezen voor brokjes van het eigen voer of beloningskoekjes. Trek dit altijd in grammen van de dagelijkse maaltijden af zodat de hond niet te dik wordt.
  • Verstop je koekjes als spelletje? Doe dit niet op de grond want daarmee leer je een hond van de grond te eten. Dit kan nadelig zijn buitenshuis. En verstop geen koekjes op de kasten waar de hond beslist niet bij mag zoals salontafel, eetkamertafel of tv kast vol apparatuur.
  • Begin bij het begin. Dit klinkt heel logisch maar menig hondenbezitter vergeet een spelletje op te bouwen waardoor de hond gefrustreerd raakt omdat het te moeilijk blijkt.
  • Hondenpuzzels die je kan kopen in dierenwinkels bestaan uit verschillende moeilijkheidsgraden. Ken je hond en zoek de juiste moeilijkheidsgraad van een spelletje op.
  • Speel altijd samen met je hond. Laat je hond niet in zijn eentje worstelen. Daarmee leert hij zichzelf ook onjuist zoekgedrag aan. Ook voorkom je frustratie bij de hond. Samen spelen versterkt de band.
  • Speel een spelletje niet langer dan 15 minuten. Tegen die tijd is de frustratiegrens bij een hond echt bereikt. Spelen moet wel leuk blijven.
  • Lees je in. Er zijn websites met spelletjes voor honden. Hier staan ook tips hoe je spelletjes opbouwt. Bij Passend lezen is het boek ‘Hersenwerk voor honden’ te vinden.

Categorieën

Het overgrote deel van de spelletjes kun je het beste binnen in huis spelen. Heb je een tuin dan kun je een koekje wel verstoppen op een tuinstoel o.i.d. Omdat we de hond niet willen leren buiten van de grond te eten is de keuze buiten wel beperkt.

Zelfstandig snuffelen

Geef je hond een voertjesbal, een anti-schrokbak of een snuffelmat. Je hond kan hier heerlijk rustig, redelijk zelfstandig zijn lekkers uit halen. Het is wel zaak om mee te kijken of de bal nergens onder beland en de hond de snuffelmat niet gaat slopen. Je kan de hond hier ook best eens zelfstandig mee aan de slag laten gaan.

Hondenpuzzels

Op internet en in de dierenwinkels zijn heel veel verschillende hondenpuzzels te koop. Dit zijn houten of vrolijk gekleurde kunststof puzzels. De merken Trixi en Nina Ottoson zijn het meest bekend. Trixi is de goedkope variant van Nina Ottoson. Deze puzzels zien er niet alleen vrolijk uit maar zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden. Je leest dit in de vormen: beginners/gevorderden/experts of niveau 1/2/3. Vaardigheden die je hond hierbij leert begrijpen zijn ‘duwen en trekken’, ‘Optillen en iets indrukken’. Hoe hoger het niveau, hoe complexer de opdrachten.
Bij het kiezen en kopen van deze spelletjes is het belangrijk dat je je hond kent. Heeft je hond vaker zoekspelletjes gedaan? Heeft je hond geduld of juist niet? Is het een sloper of juist niet? En hoeveel geduld heb je zelf om een spelletje rustig op te bouwen en het je hond te leren spelen? Het risico van een te makkelijke puzzel is dat je snel klaar bent, wat niet motiveert. De andere kant is het te moeilijke spel. Hier kan de hond gefrustreerd van raken. Echter als je weet waar je aan begint dan zijn dit fantastische puzzels die je samen met je hond oplost.

Huis tuin en keuken

Voor de hond maakt het niet uit van welk materiaal de puzzel is gemaakt. Voor de hond is snuffelen en samen met jou iets leuks doen wat een beloning oplevert het leukste.
Voor hersenwerk kun je daarom allerlei materialen uit je eigen huis gebruiken. Ook dit kun je weer opbouwen naar moeilijkere opdrachten.

Voorbeeld 1

Neem bijvoorbeeld een brokje en een theedoek. Je legt het brokje op de theedoek en vouwt de theedoek dubbel. De hond mag in eerste instantie meekijken, later niet meer. Zoeken maar.
Stap 2 zou kunnen zijn dat je het brokje op de theedoek legt en de theedoek gaat oprollen. Steeds na een slag rollen leg je weer een nieuw koekje op de doek en je rolt het koekje mee op. De hond moet dan begrijpen dat hij de theedoek moet blijven afrollen om alle koekjes te krijgen. De rol en snuffel handeling wordt uitgebreid.
Stap 3 zou kunnen zijn, dat je na het oprollen van de theedoek een simpele losse enkele knoop in de rol legt. De hond moet dan eerst de knoop loskrijgen voor hij kan gaan rollen om de koekjes te krijgen.
Stap 4, we maken het extra moeilijk! De theedoek met knoop doe je in een big shopper samen met wat andere hondenspeeltjes en de hond mag als grabbelton de geknoopte theedoek zoeken. Deze vervolgens losmaken en uitrollen voor de beloning.

Voorbeeld 2

Een brokje onder een vergiet leggen. De hond ziet en ruikt het maar moet de vergiet eerst weghalen.
Stap 2. Het brokje onder een pannendeksel leggen.

Voorbeeld 3

Je kan brokjes in een papieren broodzak doen en er een prop van maken. De hond mag lekker scheuren (cadeautje uitpakken) en de beloning is daar. (Dit geeft wel rommel in je huis!)

Voorbeeld 4

Verstop een onbreekbaar buisje of bakje met schroefdop en een voertje of ander traktatie erin voor je hond. De hond mag het buisje of bakje zoeken. Na het vinden niet openmaken en direct naar zijn baas brengen. Die schroeft de dop er af en beloont de hond met de inhoud.
Dit is moeilijk voor de hond en moet je opbouwen voor het lukt. Het voordeel voor slechtzienden of blinden is dat je het voorwerp al in je hand hebt en niet zelf hoeft te zoeken op de grond als het spel niet direct lukt!

Ervaringsverhaal Rian Jansen

Grant is nu zeven jaar en werkt momenteel wat minder als gevolg van mijn gezondheid. Omdat Grant wel gewoon energie heeft, bied ik hem regelmatig een hersenspelletje aan zodat hij niet alleen wat te doen heeft maar er ook moe van wordt. De meeste spelletjes die ik doe met Grant verzin ik zelf of heb ik mijn inspiratie voor van internet gehaald. Een hond is al gauw tevreden zolang het een leuke of lekkere beloning oplevert. Als spelletje doe ik bijvoorbeeld wel eens een brokje in een washandje of gebruik ik wcrolletjes om brokjes in te verstoppen.
Grant is erg voergericht. De spelletjes die ik speel zijn dan ook op basis van een voer beloning.

Zowel in dierenwinkels als online zijn ook hondenpuzzels te koop. Daar heb ik er ook een paar van in huis. Ik kijk naar wat de hond moet doen en als het mij leuk lijkt koop ik het spel voor Grant. Soms denk ik wel eens dat hij slimmer is dan de spelletjes die ik hem voorzet, want hij moet er één keer even over nadenken, maar als hij het door heeft kun je Grant niet meer echt verrassen met het spel. Slimmer wordt hij er niet van. Ik denk dat het meer van mij vraagt om Grant uit te blijven dagen met iets nieuws. Dat maakt ook dat we het samen heel erg leuk vinden om het te doen.

Meer weten?

Hersenwerk voor honden door Marleen van Baal en Inge van Harten. Dit audioboek is Bij Passend lezen via zoeken te vinden en komt op de boekenplank. In boekvorm is het natuurlijk ook te koop bij jouw boekenwinkel.

Intelligentie spelletjes zijn te vinden op het internet. Wil je een spel aanschaffen? Kijk dan eens hier.

Wil je niet direct iets kopen maar liever iets uitproberen? Huur dan een spel bij de honden speel-o-theek.

Door: Dominieke Bos