Naar de inhoud
Tekst grootte

Inzet ervaringsdeskundigen meer dan verdubbeld in 2 jaar

Ervaringsdeskundigen
Nieuws
Geplaatst op: 19 september 2024

Ervaringsdeskundigheid staat hoog op de agenda binnen Kennis Over Zien. Hier hebben we de afgelopen jaren hard aan gewerkt. Het resultaat is dat de inzet van ervaringsdeskundigen steeds meer gezien wordt als een onmisbaar onderdeel van projecten. Waar in 2021 nog slechts 7 expertisegroepen ervaringsdeskundigen betrokken, is dat aantal gestegen naar 16 expertisegroepen in 2023.

Ervaringsdeskundigen zijn onmisbaar in het ontwikkelen van kennis. Ervaringsdeskundigen weten hoe het is om dag in dag uit te leven met hun visuele beperking en de gevolgen daarvan. Dit unieke perspectief is aanvullend op dat van (zorg)professionals, wetenschappers en beleidsmakers. Met het actief betrekken van de doelgroep zorgen we dat al onze activiteiten aansluiten bij de wensen van ervaringsdeskundigen en hun naasten. Daarmee waarborgen we dat we relevante kennis ontwikkelen die leidt tot verbetering van de zorg, ondersteuning en maatschappelijke participatie van de doelgroep en hebben onze projecten meer impact.

Bekendheid genereren

De afgelopen jaren is dan ook hard gewerkt aan bekendheid genereren. Gesprekken met alle expertisegroepen in 2022 en 2023 hebben een enorme stijging in het aantal aanvragen naar ervaringsdeskundigen laten zien. Bij veel expertisegroepen was de wil er wel om ervaringsdeskundigen in te zetten, maar was er sterke behoefte aan hulp bij het vinden en begeleiden van ervaringsdeskundigen en informatie hoe dit te realiseren.

Niet alleen het delen van voorbeelden van andere expertisegroepen hebben onderzoekers aangespoord het goede voorbeeld te volgen. Ook de mogelijkheid tot het volgen van een training bij INVOLV (voorheen PGOsupport) helpt onderzoekers en professionals inzicht te krijgen in geschikte methodieken en instrumenten voor participatie van ervaringsdeskundigen.

Communicatie

Om inzet van ervaringsdeskundigen te blijven realiseren werken we nog structureler aan communicatie over de ervaringsdeskundigenpool. De komende maanden zullen ‘good practices’ vanuit andere expertisegroepen gedeeld worden, om ook expertisegroepen die dat nog niet doen te enthousiasmeren ervaringsdeskundigen in te zetten. Daarnaast wordt momenteel gewerkt aan handige tools, zoals een beslisboom, een checklist voor het eerste kennismakingsgesprek en een tipkaart toegankelijk (samen)werken met ervaringsdeskundigen.

Voorbeelden inzet ervaringsdeskundigen

Momenteel worden ervaringsdeskundigen ingezet binnen alle fasen van de kenniscirkel ingezet. Van het opstellen van de kennisagenda en voorbereidingen van onderzoek tot het delen en implementeren van de resultaten.

Denk aan inzet bij focusgroepen om informatie en thema’s op te halen, prioritering of opstellen kennisagenda’s, het maken van (informatie)video’s, herschrijven van boeken, ontwikkelen trainingen en zelfs als volwaardig lid deelnemen aan een expertisegroep.

Benieuwd hoe ervaringsdeskundigen worden ingezet binnen Kennis Over Zien of meer weten over de ontwikkelingen op het gebied van ervaringsdeskundigheid? Dan zijn de onderstaande webinar en de artikelen interessant om eens te bekijken en te lezen.

Wil je ook een ervaringsdeskundige inzetten voor je expertisegroep of voor een activiteit binnen Kennis Over Zien? Ben of ken je iemand die zich wil inzetten voor Kennis Over Zien als ervaringsdeskundige? Neem dan contact op met Danielle Straub, coördinator ervaringsdeskundigenpool via ervaringsdeskundigen@oogvereniging.nl.