Lekker zonnetje of gordijnen dicht?
Geplaatst op: 27 juli 2023Voor veel mensen met een oogaandoening is het zonnetje helaas niet altijd een welkome gast in huis of als zij op pad gaan. Fotofobie, lichtschuwheid en lichthinder komen voor bij veel mensen met een oogaandoening. Wat kun je zelf doen en welke factoren bepalen hierbij je keuze?
Even wat theorie
Lichthinder, lichtschuwheid of fotofobie komt voor bij verschillende oogaandoeningen; onder meer bij albinisme, glaucoom en uveïtis. Mensen die last hebben van lichthinder of lichtschuwheid kunnen geen licht in hun ogen verdragen en dit zelfs als pijnlijk ervaren. Hoe werkt dit in het oog? Normaal gezien komt licht via de pupil het oog binnen. Bij bijvoorbeeld albinisme komt het licht binnen via de iris en het netvlies reflecteert dan dit licht.
En wat nu?
Gelukkig is er veel wat je kunt doen om als je op pad bent, maar ook in je woon- en werksituatie de lichtinval zo optimaal mogelijk te maken. Mensen die hinder ervaren van licht hebben ondanks dat wel nog steeds effectieve verlichting nodig in hun woon- en werksituatie om bijvoorbeeld bij te kunnen lezen. Het is goed om lichtinval van buiten, verlichting binnen en licht vanuit bijvoorbeeld schermen van de computer, tablet en telefoon zoveel mogelijk gelijk te houden, dit zorgt voor zo min mogelijk hinder voor de ogen. Houd er rekening mee dat deze optimale situatie voor iedereen anders kan zijn; licht of donker gekleurde zonwering die geen licht doorlaat of nog een beetje, een bril met zwarte of gekleurde glazen. Het is persoonlijk wat wel of niet werkt.
Waar vind ik tips?
De volgende artikelen bevatten aanvullende informatie: