Terugblik Glaucoomdag 26 oktober in Amersfoort
Geplaatst op: 31 oktober 2024Op zaterdag 26 oktober heeft de Glaucoomdag plaatsgevonden in de Eenhoorn te Amersfoort, georganiseerd vanuit het bureau van de Oogvereniging. Het was een zeer geslaagde dag die werd geleid door dagvoorzitter Niels Crama, oogarts uit het Radboud MC en tevens spreker. Deze terugblik neemt je mee langs de vele interessante presentaties.
Verslag door: Caroline Osterholt, adviseur Oogzorg bij de Oogvereniging en mede-organisator van de Glaucoomdag
Terug in de tijd
De dag begon met een presentatie van Jan Geert Bollemeijer, oogarts uit het Oogziekenhuis Rotterdam, over de geschiedenis van Glaucoom. Een interessante presentatie met informatie die terugging naar de Romeinse tijd tot het heden. Een ontwikkeling in de behandeling van glaucoom door de jaren heen.
Zo kwam een onorthodox voorbeeld naar boven uit de oudheid; het prikken van het oog voor afwatering om daardoor de druk te verlagen. Het meten van de oogdruk was een kwestie van ‘fingerspitzengefühl’, voelt het oog hard of niet? Het staat in schril contrast met de apparatuur van tegenwoordig, waarmee de oogdruk nauwkeurig kan worden gemeten. Het was mooi om de ontwikkelingen in een overzichtelijke tijdlijn gepresenteerd te krijgen.
Nieuwe behandelingen
De tweede presentatie werd gegeven door Henny Beckers, oogarts uit het Maastricht UMC, met als titel Minimaal invasieve glaucoomchirurgie: nieuwe mogelijkheden. Dat was een zeer inspirerende presentatie over de manier van behandelen bij glaucoom, wat zijn de eerste stappen die je neemt bij behandelen, en zijn deze nog wel actueel?
Zijn er nieuwe ideeën rondom de eerste stap in behandelen, bijvoorbeeld met minimaal invasieve glaucoomchirurgie? Tevens werden verschillende minimaal invasieve glaucoom chirurgische behandelingen uitgelegd. Ook wordt er in Maastricht onderzoek gedaan naar de verschillende nieuwe behandelingen. Het was een zeer leerzame presentatie!
Paneldiscussie: Wanneer start je met behandeling?
Toen volgde een paneldiscussie met oogartsen Jan Geert Bollemeijer en Henny Beckers. Oogvereniging-collega Mirjam Boers sloot aan om te spreken vanuit de patiënt, dat was een zeer goede aanvulling in de discussie! Geleid door Niels Crama was het thema van de discussie; wanneer start je nu met behandelen bij Glaucoom? Er ontstond een zeer boeiende discussie, waar ook vragen vanuit de zaal welkom waren. De conclusie van het gesprek was; het zou goed zijn om samen te beslissen in de spreekkamer, de patiënt heeft immers ook een keuze. Daar moeten we meer naar toe.
Celtherapie bij glaucoom
Na de lunch was het tijd voor Birke Benedikter, biomedicus uit het Maastricht UMC, met een presentatie over Celtherapie voor Glaucoom: ontwikkelingen en uitdagingen. Na uitleg over wat er gebeurt met het oog bij glaucoom, en vooral welke cellen schade oplopen bij glaucoom, werd er uitleg gegeven over het ontwikkelen van baanbrekende therapeutische behandelingen. Bij deze behandelingen is het doel om een gepersonaliseerde glaucoombehandeling te ontwikkelen. Er werd uitleg gegeven over een lopende studie, waarbij cellen worden gereproduceerd en teruggeplaatst in het oog om daar weer verbinding te maken met het eigen netvlies. Helaas is dit nog in een zeer pril ontwikkelingsstadium en wordt dit de komende jaren nog onderzocht. Maar interessant om te blijven volgen, dat is het zeker!
Tekort aan geneesmiddelen
Mendy Boersma, ziekenhuisapotheker uit het Radboud MC, hield een presentatie over de beschikbaarheid van geneesmiddelen. Het was goed om te horen voor welke uitdagingen een (ziekenhuis) apotheek staat bij het leveren van geneesmiddelen. De presentatie ging over tekorten, maar ook over preferentiebeleid bij de zorgverzekeraar, het ontwikkelen van medicijnen en in welke landen medicijnen worden gemaakt. Maar ook dat de (ziekenhuis) apotheker veel inspanningen levert om de patiënt zo goed mogelijk van de juiste medicatie te voorzien.
Oogdruppelen, hoe doe je dat nou goed?
De laatste presentatie was een zeer praktische die niet mocht ontbreken op een dag als deze: Tinie van der Linden, oogverpleegkundige uit het Oogziekenhuis Rotterdam gaf een presentatie over oogdruppelen, hoe doe je dat nu goed? Ze liet een instructievideo zien en legde heel goed uit wat nu belangrijk is bij oogdruppelen. Ook liet ze hulpmiddelen zien en gaf ze tips.
Ik vond het mooi om te zien dat Tinie van der Linden na afloop, ook tijdens de borrel, driftig uitleg bleef geven over druppelen en welk hulpmiddel nu het beste geschikt is voor wel flesje. Haar tafel stond vol met bezoekers die meer informatie wilden over oogdruppelen.
Geslaagde, interactieve dag
Na elke presentatie was er gelegenheid om vragen te stellen vanuit de zaal. Niels Crama begeleidde de vragen en er ontstond interactie. Na afloop van de dag omschreef Niels de dag heel goed: “dat door kennis te koppelen aan de dialoog, werd het nog maar weer eens duidelijk hoe we samen met de patiënten tot betere zorg kunnen komen”.
Heb jij deze Glaucoomdag gemist? Zorg dan zeker dat je er de volgende keer bij bent en laat je inspireren en informeren!