Naar de inhoud
Tekst grootte

Toegankelijk? Absoluut!

Ervaringsverhaal
Oor & oog
Geplaatst op: 5 augustus 2024 aftasten van een reliëfkast

Helma Pascaud nam de Scandinavische proef op som door musea te bezoeken tijdens haar vakantie. Hoe is het gesteld met de toegankelijkheid inclusiviteit in de Noordelijke landen? Het beviel uitstekend, zo is te lezen in haar onderstaande blog;

Denemarken

Ik had al gehoord dat in Scandinavische landen mensen met een beperking volledig meetellen dus was ik benieuwd toen we op vakantie gingen naar Denemarken. Ik ben er een paar keer in een museum geweest samen met echtgenoot Greg en geleidehond Day. Bij het ene museum in Toftum op het eiland Rømø zou Greg twee kaartjes kopen toen de collega van de baliemedewerkster meldde dat a ‘handicapped person’ niet hoefde te betalen.

In de stad Hillerød ten noorden van het eiland Seeland ligt Slot Frederiksborg, het Deens Nationaal Museum. Deze staat zeker ook op het lijstje om te bezoeken.

Greg wacht bij de balie om kaartjes aan te schaffen, ik blijf wat afzijdig staan met Day omdat het druk is bij de balie. De baliemedewerker heeft me in de gaten; “Your wife is a handicapped person? You have to pay, she doesn’t, the dog is welcome.” Kijk, dan voel je je welkom en gezien. Maar… het wordt nog beter, we lopen door het museum, eerste verdieping, pracht en praal, we kijken onze ogen uit. Greg vertelt wat er op de schilderijen te zien is en wat voor beelden en andere artikelen er staan.

Witte handschoentjes

Op de tweede verdieping komen we een vrouwelijke suppoost tegen, ze kijkt naar ons, naar Day en stelt vast; “Are you visually impaired?” Op mijn bevestigend antwoord vraagt ze of ik dingen wil aanraken, dat wil ik wel. Ze vraagt ons even te wachten, snelt naar beneden, komt terug en haalt een paar witte handschoentjes tevoorschijn, die mag ik aantrekken en dan de artikelen die niet achter afzetkoorden staan aftasten, super! Ik maak er graag gebruik van.

Nog een verdieping hoger staat in een kamer een prachtige globe, gemaakt van, het lijkt volgens Greg, geslagen koper. De suppoost bij de kamer vertelt voorzichtig dat ik deze niet mag aanraken omdat deze onder stroom staat. Dit uit angst dat de bezoekers misschien wat beschadigen, ik kijk dus wel uit. 😃

Al met al een geslaagd bezoek aan een geslaagd museum die door haar empathisch personeel behoorlijk meerwaarde heeft gekregen.

Niet alleen in Denemarken

In Nederland heb je ook een aantal musea waar je dingen mag aanraken. Elvera van Leeuwen van www.Mixks.nl maakt zich hard om musea meer toegankelijk te krijgen. Bezoek ook de website www.orenenogentekort.nl eens, daar staan verschillende activiteiten speciaal voor mensen met een zintuigelijke beperking.

Door: Helma Pascaud

Nog niet uitgelezen?

Bekijk het laatste nieuws!

Meer nieuws