Staar
Staar (cataract) is een vertroebeling van de ooglens waardoor je zicht minder scherp wordt. Zonder behandeling kan dit tot ernstige slechtziendheid leiden.
Wat is staar?
De ooglens zit direct achter de pupil in het oog. Normaal is de lens helder en doorzichtig; hij bestaat uit water en eiwitten. Deze eiwitten kunnen gaan samenklonteren. Hierdoor valt het licht niet meer goed door de lens. Dit zorgt ervoor dat je wazig ziet: staar.
Oorzaken
Staar ontstaat als gevolg van veroudering van de ooglens: nagenoeg iedereen krijgt in de loop van de jaren een minder heldere lens. Bij sommige mensen is het aangeboren.
Andere oorzaken kunnen zijn:
- Stofwisselingsziekten (zoals diabetes)
- Oogziekten
- Oogverwondingen
- Langdurig medicijngebruik
Klachten
Staar begint vaak met wazig zien, zowel van dichtbij als veraf. Verder kun je ook de volgende problemen met je zicht krijgen:
- Je ziet kleuren minder helder. Een oranje bloem zie je bijvoorbeeld als gele of bruine bloem.
- Je ziet dubbel als je met één oog kijkt.
- Je ziet ’s nachts extra slecht. Om lampen of andere lichtbronnen zie je een lichtkrans.
Het verschilt per persoon hoe snel bovenstaande klachten verergeren. Bij de één duurt het jaren, terwijl bij de ander binnen enkele maanden het gezichtsvermogen merkbaar achteruit gaat. Je kunt slechtziend worden door staar maar niet blind.
Staaroperatie
De enige behandeling van staar is een operatie. Een staaroperatie is een optie als je:
- Ook een netvliesaandoening hebt, zoals diabetische retinopathie. Een staaroperatie maakt dan de behandeling of het in de gaten houden van deze aandoening gemakkelijker.
- Een groot verschil in brilsterkte tussen beide ogen hebt.
- Grote problemen met je zicht hebt gekregen.
Een oogarts doet de staaroperatie. Hij vervangt je troebele lens door een kunststof lens. Deze is op maat gemaakt en heeft de juiste sterkte.
Meestal laat je eerst het ene oog opereren aan staar en is een paar weken later het andere oog aan de beurt. Tegenwoordig is het echter ook mogelijk om beide ogen op één dag te laten opereren.
Beide ogen op één dag laten opereren
Wat zijn de voordelen?
- Je hoeft maar één keer naar het ziekenhuis.
- Ben je voor het druppelen na de operatie aangewezen op thuiszorg? Dan hoeft die ook maar één periode te komen.
- Je kunt eerder een nieuwe bril laten aanmeten. Voor mensen met een hoge sterkte (bijziendheid of verziendheid) kan dat erg prettig zijn.
Wat zijn de nadelen?
- Het wordt afgeraden als je naast staar ook een andere oogaandoening hebt. Denk aan nystagmus, uveïtis of ernstige maculadegeneratie.
- De brilsterkte die je na een operatie hebt, is soms het even anders is dan vooraf is bepaald. Het gaat dan om een minimaal verschil. Als het tweede oog nog geopereerd moet worden, kan dat verschil gecompenseerd worden.
- Je kunt niet in ieder ziekenhuis terecht. Twee ogen op één dag opereren vraagt namelijk om extra voorzorgsmaatregelen om het risico op infecties te minimaliseren. Niet ieder ziekenhuis heeft hiervoor de mogelijkheden.
Maak dus een zorgvuldige afweging of het bij je past om twee ogen op één dag te laten opereren. En ga het gesprek hierover aan met je oogarts. Ook als je oogarts vertelt dat het voor jou mogelijk is om beide ogen op één dag te laten opereren aan staar, ligt de beslissing of je dit wilt bij jou. Bekijk ook deze animatievideo, welke haarfijn uitlegt hoe een (dubbelzijdige) staaroperatie verloopt.
Nastaar
Sommige mensen krijgen na een staaroperatie te maken met nastaar. Nastaar kan door middel van een laserbehandeling worden verwijderd.
Wat is nastaar?
Bij een staaroperatie wordt de ooglens verwijderd uit het kapsel en wordt er een kunstlens teruggeplaatst in het lenszakje. In de meeste gevallen blijft het lenszakje mooi helder, waardoor de beelden goed op het netvlies terechtkomen. Soms wordt het achterste deel van het kapsel na een staaroperatie wat troebel, dan verdwijnt het scherpe zicht geleidelijk weer. Men spreekt dan van nastaar. Dit kan door middel van een laserbehandeling worden verwijderd.
Wat is een laserbehandeling?
Een laser zendt een heel dunne, felle en zuivere lichtstraal uit. Via een microscoop geeft deze lichtstraal in het oog een brandplekje. Door de uiterst dunne lichtstraal is het mogelijk met grote nauwkeurigheid te werken. Een laserbehandeling is een poliklinische behandeling.
Een laserbehandeling voor nastaar is pijnloos en duurt ongeveer 10 minuten.
Keuzekaart staar
Heb je staar en ben je 18 jaar of ouder? Deze keuzekaart kan jou en je arts helpen om de keuze tussen afwachten of een operatie te bespreken. De keuzekaart vind je op www.thuisarts.nl
Keuzehulp staar
Vind de zorginstelling die het beste bij je past.
Welk ziekenhuis of welke kliniek past bij jou? Dat hangt af van wat je wilt. De keuzehulp stelt je een paar vragen en je geeft aan wat je belangrijk vindt. Je krijgt een overzicht van drie zorginstellingen die het beste passen bij jouw wensen. Deze kan je direct met elkaar vergelijken, of met andere ziekenhuizen of klinieken.
Vul hier de keuzehulp in.
Beluister de podcast
Meer informatie
Zit je met een vraag?
De medewerkers van de Ooglijn staan elke werkdag van 09:00 tot 15:30 voor je klaar.
030 29 45 444Of via mail: