Oogtrombose
Oogtrombose ontstaat wanneer bloedstolsels één of meerdere bloedvaten in het oog afsluiten. Vaatafsluitingen komen het meest voor bij ouderen (50-80 jaar) die al diabetes en/of een hoge bloeddruk hebben.
Symptomen oogtrombose
Je kunt de volgende symptomen krijgen bij oogtrombose:
- Vermindering van het zicht in één oog (meestal zonder pijn);
- Plotseling vlekken of lichtflitsen zien (al dan niet in combinatie met vermindering van zicht).
Herken je een of meer van deze symptomen van oogtrombose? Neem dan direct contact op met je huisarts. Deze zal je zo nodig doorverwijzen naar een oogarts, die kan vaststellen of het gaat om oogtrombose. Bij een oogtrombose kijkt de arts ook naar risicofactoren, zoals hoge bloeddruk en diabetes. Dat is nodig om de kans op herhaling te verkleinen.
Oorzaken oogtrombose
De oorzaak van oogtrombose is een afgesloten bloedvat in het oog. Het bloedvat wordt geblokkeerd door een bloedpropje. Het kan dan gaan om een gewone ader (veneuze oogtrombose) of een slagader (ooginfarct).
Veneuze oogtrombose
Bij veneuze oogtrombose is er meestal een vochtophoping in het netvlies, waardoor een patiënt slecht begint te zien. Dit kan ook komen door zuurstofgebrek. In dat geval is de kans kleiner dat het zicht weer verbetert. Over het algemeen geldt: hoe lichter het zichtverlies, hoe groter de kans op herstel.
Ooginfarct (arteriële vaatafsluiting)
De belangrijkste oorzaak van trombose in de slagader van het oog is een losgeraakt stolsel op een andere plek in het lichaam. Bijvoorbeeld vanuit een beschadigde vaatwand van de slagaders van de hals of vanuit het hart. Soms is de oogslagader ook ontstoken, zogenaamde giant cell arteritis. Het zicht herstelt bij deze vorm van trombose meestal niet of nauwelijks meer.
Behandeling oogtrombose
De behandeling van oogtrombose kan bestaan uit:
- De bloedvoorziening verbeteren. Bijvoorbeeld door de oogdruk te verlagen of het oog te masseren. Dit heeft alléén zin als de patiënt kort na het begin van de klachten (binnen enkele uren) bij de oogarts komt. Deze behandeling heeft helaas meestal geen of weinig succes.
- Screening op risicofactoren/oorzaken (door de huisarts/internist) om herhaling te voorkomen.
- Medicijnen: bloedverdunners om de kans op herhaling te verminderen.
- Laserbehandeling: dit is alleen nodig als er nieuwe, slechte bloedvaatjes in het netvlies ontstaan. Deze nieuwe bloedvaatjes worden neovascularisaties genoemd. Deze neovascularisaties kunnen groeien in het afvoersysteem van de kamerhoek (het afvoersysteem van het inwendige oogvocht) en daardoor het afvoersysteem afsluiten. Hierdoor kan er een hoge oogdruk ontstaan.
Meer informatie
Zit je met een vraag?
De medewerkers van de Ooglijn staan elke werkdag van 09:00 tot 15:30 voor je klaar.
030 29 45 444Of stel je vraag via