Diabetische retinopathie
Diabetische retinopathie, ook wel DRP of retinitis diabetica genoemd, is de benaming voor afwijkingen of schade aan het netvlies die wordt veroorzaakt door suikerziekte. Oftewel: oogproblemen door diabetes.
Op deze pagina
Wat is diabetische retinopathie?
Bij diabetes kunnen de bloedvaten in het netvlies beschadigen. Deze bloedvaten lekken vocht, vet of bloed. De netvliesbeschadigingen hebben niet altijd invloed op het zicht. Iemand kan dus diabetische retinopathie hebben zonder het te merken. Wanneer deze schadelijke afwijkingen niet op tijd herkend en behandeld worden, kan iemand blind of slechtziend worden.
Diagnose
Bij onderzoek door de oogarts worden de pupillen met druppels verwijd, zodat het netvlies goed kan worden bekeken. Als de oogarts afwijkingen ziet, worden er meestal foto’s gemaakt met behulp van contrastvloeistof. Hiermee kan de arts de mate en de ernst van de afwijkingen beoordelen. Ook kan er een OCT-scan van de macula gemaakt worden om te zien of er vocht onder macula zit.
Het risico op het krijgen van retinopathie neemt toe naarmate iemand langer suikerziekte heeft en wanneer de diabetes minder goed onder controle gehouden is. Toch kunnen complicaties ook optreden wanneer de diabetes optimaal wordt behandeld. Daarom is het van groot belang de diabetesbehandeling regelmatig te bespreken met een (oog)arts. Omdat het mogelijk is al geruime tijd aan suikerziekte te lijden zonder daar iets van te merken, is het verstandig de ogen binnen drie maanden te laten controleren als er suikerziekte is vastgesteld. Het is belangrijk dat mensen met diabetes elk jaar een oogonderzoek ondergaan, om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen. Meestal wordt er bij deze controles ook een foto van het netvlies gemaakt.
Behandeling
Retinopathie kan behandeld worden met laserstralen en soms door middel van injecties die de groei van nieuwe bloedvaten remmen. Bij het laseren worden de nieuw gevormde bloedvaten dichtgebrand of worden alleen de extra kwetsbare vaten behandeld zodat de lekkage afneemt. Bij bloedingen in het glasvocht kan er een vitrectomie (verwijdering van glasvocht) uitgevoerd worden. Wanneer de suikerspiegels in het bloed erg variëren kan iemand ook tijdelijk slechter zien. Dit gaat meestal weer over als de suikerspiegel het normale niveau bereikt. Niet roken, gevarieerd en gezond eten, veel bewegen en het behouden van een gezond gewicht zijn extra belangrijk voor mensen met diabetes.
Glaucoom en diabetes
Mensen met hart- en vaatziekten (dus ook mensen met suikerziekte) zouden een grotere kans hebben om de oogaandoening glaucoom te krijgen. De bloedvoorziening in het oog (oculaire flow of perfusie) speelt een belangrijke rol bij glaucoom.
Zit je met een vraag?
De medewerkers van de Ooglijn staan elke werkdag van 09:00 tot 15:30 voor je klaar.
030 29 45 444Of stel je vraag via mail: