Naar de inhoud
Tekst grootte

Scheelzien en lui oog

Scheelzien (ook wel loensen of strabismus genoemd) is een oogafwijking waarbij de ogen niet in dezelfde richting kijken. Dit kan naar buiten zijn, naar binnen of naar boven. Elk oog heeft zes oogspieren: vier rechte en twee schuine spieren. Bij een rechte oogstand is er een goede balans tussen alle oogspieren. Deze balans zorgt voor een goede samenwerking van de twee ogen. Bij sommige mensen leidt scheelzien tot klachten zoals hoofdpijn en leesproblemen. Door scheelzien kan een lui oog ontstaan. Dit ontstaat wanneer een kind voortdurend met één oog kijkt.

Oorzaken van scheelzien

Er zijn verschillende vormen van scheelzien. Zo kan het afwijkende oog naar binnen draaien (naar de neus), naar buiten draaien (naar het oor), naar boven en naar onderen. Ook zijn er combinaties mogelijk. De oorzaken van scheelzien zijn verschillend. Een hoge mate van verziendheid zal het oog laten bijstellen om een zo scherp mogelijk beeld te krijgen. Door de extra inspanning die geleverd moet worden kan de oogsamenwerking soms in de war raken. Ook bijziendheid kan scheelheid veroorzaken. Een andere oorzaak zijn te korte, te lange of niet goed werkende oogspieren. Daarnaast speelt erfelijkheid vaak een rol in het ontstaan van scheelzien. Soms gaat scheelzien samen met een andere oogaandoening. Ook te vroeg geboren kinderen hebben een grotere kans scheel te gaan kijken

Lui oog

Door scheelzien kan een lui oog ontstaan. Dit ontstaat wanneer een kind voortdurend met één oog kijkt. Het andere oog wordt dan door de hersenen genegeerd om een dubbel beeld te voorkomen. Wanneer de ogen om de beurt scheel kijken is het risico op een lui oog klein, omdat beide ogen (en dus de hersenen) dan gestimuleerd worden.

Behandeling

Scheelzien of een lui oog zal meestal al op jonge leeftijd door ouders of door het consultatiebureau opgemerkt worden. Afhankelijk van de oorzaak en de ernst van het scheelzien zal de behandeling verschillen. In eerste instantie zal er met oogoefeningen, het dragen van een ooglapje, een oogpleister of een prismabril geprobeerd worden het luie oog beter te laten werken. Bij een scheelziensoperatie worden oogspieren verplaatst of verkort zodat de balans tussen de ogen wordt veranderd. Deze operatie wordt door de oogarts uitgevoerd en gebeurt aan een of beide ogen. De oogarts of orthoptist zal de mogelijkheden en risico’s met je bespreken. Een orthoptist is gespecialiseerd in de ontwikkeling van het gezichtsvermogen en stoornissen in de samenwerking tussen beide ogen en de oogmotoriek. Niet iedere vorm van scheelzien of dubbelzien is met een operatie te verhelpen. Zo zal een scheelziensoperatie geen effect meer hebben op een lui oog van een volwassene. Hooguit om cosmetische redenen kan dan een operatie zinvol zijn.

Meer informatie

Meer informatie over scheelzien bij volwassenen en kinderen en scheelziensoperaties is te vinden op de site van de Nederlandse vereniging van orthoptisten.

De Ooglijn

Zit je met een vraag?

De medewerkers van de Ooglijn staan elke werkdag van 09:00 tot 15:30 voor je klaar.

030 29 45 444

Of stel je vraag via