Naar de inhoud
Tekst grootte

Syndroom van Sjögren

Het syndroom van Sjögren is een reumatische auto-immuunziekte waarbij vochtafscheidende klieren ontstoken raken en waarbij onder andere de speekselklieren en de traanklieren uitdrogen. De ziekte is voor het eerst beschreven door de Zweedse oogarts Henik Sjögren.

Droge en geïrriteerde ogen

Het syndroom van Sjögren is de tweede meest voorkomende auto-immune reumatische ziekte. De ziekte treft vooral vrouwen van middelbare leeftijd. De klachten bij de ziekte van Sjögren zijn bij iedereen verschillend. Toch komen enkele klachten bij vrijwel iedereen met Sjögren voor: droogte van vooral de ogen en de mond, vermoeidheid en spier- en gewrichtsklachten. Sommige mensen hebben ook ontstekingen aan andere klieren of organen.

Doordat de traanklieren ontstoken zijn produceren zij minder of minder goed traanvocht. Daardoor ontstaan droge en jeukende ogen en een gevoel alsof er zand in de ogen zit.

Als ogen droog zijn, kan het oppervlak van het hoornvlies ruw worden en beschadigd raken. De ogen kunnen hierdoor extra gevoelig zijn voor bijvoorbeeld zonlicht, stofdeeltjes of rook. De oogarts kan beoordelen of door de droogte je hoornvlies is beschadigd. Soms heb je dan speciale medicijnen nodig. Soms veroorzaakt de ontsteking van de traanklieren ook een zwelling: het bovenste ooglid wordt dan dikker aan de kant van de slaap.

Diagnose

Sjögren kan niet met 1 test worden aangetoond. Een reumatoloog of internist zal aanvullend onderzoek doen om erachter te komen of jouw klachten door het syndroom van Sjögren worden veroorzaakt of een andere oorzaak hebben. Je arts baseert de diagnose op het gesprek dat je met hem heeft, het lichamelijk onderzoek, het bloedonderzoek en onderzoek naar de functie van uw traan- en speekselklieren.

Behandeling

Droge ogen zijn meestal redelijk te behandelen met kunsttranen: oogdruppels die traanvervangende middelen bevatten. Er zijn verschillende soorten kunsttranen, variërend van een waterachtige vloeistof tot een dikke gel. ’s Nachts is het meestal prettig om een gel te gebruiken. Overdag werkt een waterige druppel beter omdat deze je gezichtsvermogen niet beïnvloedt. Kunsttranen zijn verkrijgbaar met of zonder conserveermiddel.

Mensen met de ziekte van Sjögren gebruiken soms een kappenbril. Het oog wordt door deze bril afgesloten van de buitenlucht. Zo ontstaat rond het oog een ruimte met een hogere luchtvochtigheidsgraad.

De Ooglijn

Zit je met een vraag?

De medewerkers van de Ooglijn staan elke werkdag van 09:00 tot 15:30 voor je klaar.

030 29 45 444

Of stel je vraag via