Naar de inhoud
Tekst grootte

Programma – Oog op Kennis

een deelneemster van een workshop houdt een microfoon vast om een vraag te stellen

Vrijdag 1 november

10:15 uur

Licht en Zicht: Een verkenning van verlichting en zonwering

Ontdek hoe verschillende soorten verlichting en zonwering onze zintuigen beïnvloeden en de waarneming van onze omgeving veranderen. Samen verkennen we hoe we deze elementen kunnen gebruiken voor een inclusieve en aangename ervaring. Zaalnummer 210.

Maak kennis met kunstmatige intelligentie (voor beginners)

Welke belemmeringen kom jij tegen tijdens het sporten? Geef jouw sportieve leven een impuls met deze workshop. Met gasten als paralympisch medaillewinnaar (zwemmen) Liesette Bruinsma en showdown-speelster Marthe de Kruif ga je ongetwijfeld met nieuwe inzichten en motivatie huiswaarts. Hoe vochten zij zich naar de top, ondanks de uitdagingen van een visuele beperking? Zaalnummer 211 en 212.

Braille, wat kun je ermee?

Braille, dat geheimzinnige schrift voor blinde mensen. Een prachtig systeem, maar vast heel moeilijk om te leren. Of toch niet? Wat is de meerwaarde van braille in een tijd waarin computers, tablets en telefoons tegen je praten en alles kunnen voorlezen? En als je braille wilt leren, hoe en waar begin je dan? Kom naar onze workshop en luister, zie en voel wat je met braille kunt doen! Zaalnummer 214.

Werk in Balans

Kost je werk je ook zo ontzettend veel energie? Leer aan welke knoppen je kan draaien om in balans te blijven wanneer werk en privé veel van je vragen. In deze interactieve bijeenkomst gaan we samen ontdekken welke factoren van invloed zijn en hoe je daar zelf een rol in kan spelen om tot een goede werk-privébalans te komen. Zaalnummer 218.

11:30 uur

Van melden van een knelpunt tot een inclusieve oplossing

Van een gevaarlijke oversteek, een onvindbare ingang van een gebouw of obstakels op je looproute. Ongetwijfeld kom je dit soort knelpunten op dagelijkse basis nog tegen. Ze zijn frustrerend en verminderden jouw kansen om mee te doen in de maatschappij. Tijdens deze workshop bespreken we aan de hand van concrete voorbeelden wat je kan doen als je een knelpunt tegenkomt. En hoe je kan stimuleren dat er een inclusieve oplossing komt waar andere mensen ook wat aan hebben. Ook gemeenten en bedrijven zijn welkom tips op te halen over hoe je zo’n knelpunt kunt benaderen aan de hand van de Gouden Driehoek. Zaalnummer 210.

AI onder de loep: Geavanceerde toepassingen van kunstmatige intelligentie

Heb je de smaak te pakken gekregen met AI? In deze workshop nemen we de meest recente ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie onder de loep. We duiken dieper in de mogelijkheden van AI voor mensen met een visuele beperking, zoals computer vision, natuurlijke taalverwerking en nog veel meer. Ontdek hoe deze technologieën jouw leven kunnen verbeteren en hoe mensen met een visuele beperking zelf aan het roer staan van nieuwe ontwikkelingen. Zaalnummer 211 en 212.

Inzet ervaringsdeskundigheid vergroot impact van onderzoek

In deze workshop leer je alles over ervaringsdeskundigheid. We bespreken stellingen als: Is het zinvol? Wat levert het op? Wanneer ben je ervaringsdeskundige? En welke rol heb jij binnen een onderzoek als ervaringsdeskundige? Wie weet word jij wel zo enthousiast dat je zelf aan de slag gaat als ervaringsdeskundige! Zaalnummer 214.

Revalidatie bij blinde kinderen en jongeren

Hoe werkt revalideren van een visuele beperking bij jongeren en kinderen? Daar vertellen we je in deze workshop graag meer over. Diverse materialen worden vertoond en er is ruimte voor gesprek over opgedane ervaringen. Zaalnummer 218.

12:45 uur

De rateltikker, veilig oversteken bij een verkeerslicht

Iedereen kent het tik-geluid bij een verkeerslicht, het vertelt je of het licht rood of groen brandt. Dit systeem werkt en klinkt in de ene stad soms anders dan in een andere stad. Regelmatig staan de rateltikkers zelfs uitgeschakeld, niet echt handig wanneer je de oversteek niet kunt zien. Daarom komt er een landelijke richtlijn zodat rateltikkers overal hetzelfde werken. In deze workshop delen we onze visie op de uniforme rateltikker en gaan we met deelnemers in gesprek over hun ervaringen. Zaalnummer 210.

Oriëntatie in de hersenen: hoe onthoud jij de weg?

Het zelfstandig vinden van de weg is een van de problemen waar veel mensen met een visuele beperking tegenaan lopen. Onze hersenen kunnen een soort mentaal kaartje vormen, dat ons kan helpen om de weg te vinden. In deze workshop krijg je informatie over zo’n mentaal kaartje, onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek. Ook krijg je praktische tips die je kunt gebruiken bij oriëntatie- en mobiliteitstrainingen. Zaalnummer 211.

Visuele klachten bij volwassenen met niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Wat zijn de meest voorkomende visuele klachten veroorzaakt door niet aangeboren hersenletsel? Hoe onderzoek je dit en welke mogelijkheden biedt revalidatie? Daarover leer je meer in deze workshop voor mensen met NAH, vrienden, familie of (zorg)professionals. Zaalnummer 212.

Slechtziend en toch autorijden: een persoonlijk verhaal

Voormalig revalidant Piet gaat met een zorgprofessional in gesprek over de impact van het verliezen van je zicht. Piet is door CVA slechtziend geworden, wat vele consequenties had. Bijvoorbeeld dat hij niet meer mocht autorijden. Dankzij de juiste hulp en zorg kon Piet toch weer achter het stuur kruipen. In deze workshop deelt Piet zijn persoonlijke verhaal. Zaalnummer 214.

Visuele beperking èn autisme

Welke gedragskenmerken horen bij het hebben van zowel autisme als een visuele beperking? En hoe ga je daarmee om? Of jij nou zelf autisme hebt of je werkt met cliënten met autisme, deze workshop biedt je waardevolle inzichten! Zaalnummer 218.

14:00 uur

Drukke kruisingen en pleinen: hoe geven we houvast waar dat ontbreekt?

Hoe beweeg je met een visuele beperking veilig en zelfstandig over drukke kruispunten en pleinen? In deze workshop verkennen we oplossingen, zoals fysieke oriëntatiepunten en andere hulpmiddelen, die kunnen helpen bij het navigeren in drukke stedelijke omgevingen. We horen graag jouw inzichten en ervaringen! Samen onderzoeken we wat wel en niet werkt in de praktijk, zodat we de buitenruimte toegankelijker en overzichtelijker kunnen maken voor iedereen. Zaalnummer 210.

Gewoon gaan! (on)mogelijk? Op pad in een onbekende omgeving

Wanneer je zelfstandig kunt gaan en staan waar je wilt, geeft dit een groot gevoel van vrijheid. Kennis over Zien vindt dat zo veel mogelijk mensen die vrijheid moeten kunnen ervaren. Maar hoe doe je dat met een visuele beperking? Hoe compenseer je daarvoor? We gaan het hebben over het vragen van hulp, of juist het gecontroleerd nemen van risico’s. Je krijgt informatie en er is ruimte om ervaringen uit te wisselen. Zaalnummer 211.

Slechtziend of blind, maar ook verstandelijke beperkingen: hoe kun je dan meedoen?

Wat betekent deze combinatie voor je dagelijkse leven en kun je dan wel meedoen in de maatschappij? Welke hulp(middelen) heb je nodig om mee te kunnen doen? In deze workshop geven we informatie over de combinatie van visuele en verstandelijke beperkingen en gaan we in gesprek over ervaringen uit de praktijk. Zaalnummer 212.

Je kunt meer dan je ziet: Slimme hulpmiddelen voor een zelfstandiger leven

Hoe behoud je de regie over je leven, ook als je minder ziet? In deze inspirerende workshop deelt Ralf zijn persoonlijke verhaal en laat hij zien hoe innovatieve technologieën hem helpen om steeds zelfstandiger te zijn. Aan de hand van zijn eigen ervaringen ontdek je hoe innovatie jou ook kan ondersteunen. Want je kunt écht meer dan je ziet. Laat je verrassen door de mogelijkheden die er zijn en neem de regie in eigen handen! Zaalnummer 214.

Wat als ik ook minder ga horen? Leven met een beperking in horen én zien

In deze workshop kom je meer te weten over een beperking in horen én zien: wat is het en hoe kun je ermee omgaan? Twee ervaringsdeskundigen beantwoorden al jouw vragen over hoe hun leven met een beperking eruit ziet. Zaalnummer 218.

15:15 uur

Van ingang naar bestemming en weer terug: hoe zetten we in gebouwen routegeleiding in?

In deze workshop onderzoeken hoe we routegeleiding slim en toegankelijk in kunnen zetten. Hoe begeleiden we bezoekers vanaf de ingang naar belangrijke plekken in een gebouw? Welke herkenbare elementen helpen daarbij en hoe zetten we die het beste in? We nodigen je uit om mee te denken! Of je nu een ervaringsdeskundige bent of professioneel met toegankelijkheid werkt, jouw input is essentieel om te zorgen dat iedereen zijn weg kan vinden. Zaalnummer 210.

Kennis vinden in de praktijk

Kennis Over Zien deelt kennis om het leven met een visuele beperking makkelijker te maken. We zijn erg benieuwd naar hoe we kennis nog beter vindbaar kunnen maken en hoe we aan kunnen sluiten op ieders behoefte. Naar welke kennis bent u op zoek en hoe zoekt u daarnaar? En wie zou er volgens u meer kennis nodig hebben? We gaan graag met u in gesprek. Zaalnummer 211.

Met het oog op seks

Seksualiteit is en blijft een lastig onderwerp en wordt vaak vermeden als gespreksonderwerp. Dat moet anders vinden wij! Want juist door het onderwerp te bespreken leren we van elkaar. Daarom gaan we graag met jou in gesprek. Of je nou zelf een visuele beperking hebt en je ervaring wil delen of zorgprofessional bent en wil leren, iedereen is welkom! Zaalnummer 212.

Slaap lekker (?!)

We slapen allemaal. Bij een gezonde leefstijl wordt er veel aandacht besteed aan goede voeding en voldoende beweging. Slaap wordt vaak vergeten. Dat is jammer want als je goed slaapt heb je energie om te sporten en maak je makkelijker gezonde keuzes in voeding. In deze workshop krijg je uitleg over hoe slaap werkt en wat je wel of niet moet doen om goed te slapen. Zaalnummer 214.

Betekenisvol leven met doofblindheid is leven met lef, veerkracht en levend verlies

In deze workshop deelt Toos haar ervaring met leven met Usher. Toos is 72, levenslustig, energiek, partner, moeder en oma. Ze is altijd reislustig en inmiddels met pensioen. Na een fijn en pittig werkzaam leven doelt zij haar ervaring over hoe je levenslang je weg zult moeten vinden met Usher. En hoe je een waardevol netwerk en hechte contacten om je heen bouwt. Bij deze workshop is een gebarentolk aanwezig. Zaalnummer 218.

Zaterdag 2 november

10:15 uur

Indoornavigatie: help mee om de systemen te verbeteren

Je weg vinden met je mobiele telefoon in gebouwen, stadscentra, stationsomgevingen en op festivals. Het kan met indoornavigatie, een systeem wat al op meerdere plekken te vinden is. Deze systemen worden nog steeds verbeterd. Dit kan niet zonder ervaringsdeskundigen. Daarom nodigen we je uit met ons in gesprek te gaan over de eisen en wensen van slechtziende en blinde gebruikers. Ook als je geen ervaring hebt met indoornavigatie ben je van harte welkom. We vertellen je waar je indoornavigatie al kan uitproberen en wat de rol is van de Oogvereniging. Zaalnummer 210.

Wat heb jij nodig om (meer) te kunnen gaan sporten?

Welke belemmeringen kom jij tegen tijdens het sporten? Geef jouw sportieve leven een impuls met deze workshop. Met gasten als paralympisch medaillewinnaar (zwemmen) Liesette Bruinsma en showdown-speelster Marthe de Kruif ga je ongetwijfeld met nieuwe inzichten en motivatie huiswaarts. Hoe vochten zij zich naar de top, ondanks de uitdagingen van een visuele beperking? Zaalnummer 211 en 212.

Door de ogen van ervaringsdeskundigen: de inzet van gebruikersonderzoek in digitale en fysieke omgevingen

Tijdens deze workshop vertelt Margot van Muiswinkel je meer over het gebruik van gebruikersonderzoek. In deze workshop krijg je antwoorden op vragen als: Wat is gebruikersonderzoek en welk belang dient het? Hoe voer je dit soort onderzoek uit en hoe kun je als ervaringsdeskundige meedoen aan onderzoeken? Deze vragen worden ondersteund door resultaten uit de praktijk. Dus kom langs en laat je inspireren! Zaalnummer 214.

Ontdek de kracht van sociale robots voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking

Hoe kunnen sociale robots het dagelijks leven van mensen met een visuele en verstandelijke beperking verrijken? Koninklijke Visio heeft de afgelopen twee jaar intensief onderzoek gedaan naar deze vraag. Tijdens creatieve workshops bouwden cliënten hun eigen fantasierobot en dachten ze na over welke taken ze zelfstandig willen uitvoeren met hulp van een robot. Deze verrassende en ontroerende resultaten delen we graag met jou in deze workshop. Dus kom langs en ontdek hoe technologie een verschil kan maken in het leven van mensen met een visuele en verstandelijke beperking! Zaalnummer 218.

11:30 uur

Universeel Ontwerp in Actie: Van Richtlijn tot Realiteit

Hoe maak je de publieke ruimte en gebouwen aantrekkelijk, toegankelijk en bruikbaar voor mensen met een fysieke-, mentale-, visuele- of andere soort beperking? De nieuwe landelijke richtlijn NEN9120 moet hieraan bijdragen. Deze leggen we aan je uit en we bespreken we kansen. Ook goede voorbeelden van toegankelijke openbare plekken worden besproken. Workshophouder Severine Kas is zelf architect, expert op universeel ontwerp en slechtziend en slechthorende door Ushersyndroom. Zaalnummer 210.

Hoe digitaal toegankelijk is de overheid?

Hoe ervaar jij de digitale toegankelijkheid van de overheid? In deze workshop krijg je de kans om jouw ervaringen te delen met twee gasten van DigiToegankelijk, een programma vanuit de overheid om de digitale toegankelijkheid van de overheid te bevorderen. Ingrid Pfrommer en Larissa Klaassen zijn te gast en geven een update over de toegankelijkheid van de overheid. Ook leggen ze uit waar jij ontoegankelijke situaties kunt melden. Zaalnummer 214.

Sociale relaties en gehechtheid

Hoe werkt dat, sociale relaties en gehechtheid bij mensen met een visuele en/of verstandelijke beperking? Kenmerkend is de verbinding tussen wetenschap en praktijk. We belichten onderzoeken over ‘tijd, tijdsbeleving en tijdsmanagement’ en de invloed van minder zien omdat je ouder wordt. Zaalnummer 218.

12:45 uur

OVpay: het nieuwe betaalsysteem voor het openbaar vervoer

De OV-chipkaart als betaalsysteem voor het Nederlandse openbaar vervoer wordt geleidelijk vervangen door OVpay. OVpay biedt nieuwe mogelijkheden om te betalen, zoals met je pinpas of een QR-code. Maar hoe zit dat dan met kortingen en abonnementen? Nu werkt de OV-chipkaart nog, maar eind 2025 wordt deze uit gebruik genomen. Bereid je voor op je toekomstige reizen en maak kennis met OVpay in deze workshop! Zaalnummer 210.

Hulp bij digitale bankzaken

Je eigen (digitale) bankzaken regelen als je blind of slechtziend bent kan de nodige obstakels opleveren. Wat zou je graag zelfstandig willen kunnen op het gebied van bankieren? In deze workshop krijg je meer informatie en gaan we in gesprek over waar je hulp kunt vinden. Ook geven we tips over hoe je met je bank in gesprek kan gaan over wat jou belemmert om het zelf te kunnen doen. Zaalnummer 211.

Diagnose maculadegeneratie: hoe nu verder?

Een diagnose van de oogarts hakt erin. “U heeft maculadegeneratie.” Dat roept allerlei emoties op als boosheid, frustratie of somberheid. Na een fase van verwerking, volgt veelal die van acceptatie. Hoe voorkom je dat je bij de pakken neer gaat zitten en zelf de regie terugneemt? Je hoeft niet alles zelf te doen. Ronald Korpershoek, ervaringsdeskundige en bestuurslid van de MaculaVereniging vertelt over zijn pad en zijn regie op de vier M’s: medisch, mentaal, materialen (hulpmiddelen) en de medemens. Juliane Menting, onderzoeker bij het Nivel, legt uit hoe je op medisch vlak regisseur blijft van je eigen leven. Zaalnummer 212.

Audiodescriptie

In deze workshop maak je kennis met audiodescriptie, wat is het, welke vormen zijn er, waar en hoe kan je er gebruik van maken. Er is ruimte om audiodescriptie te ervaren en je bevindingen te delen. Zaalnummer 214.

14:00 uur

Overstappen tussen trein, metro, tram en bus

Overstappen van bijvoorbeeld trein naar bus of van metro naar bus kan een hele uitdaging zijn als je slechtziend of blind bent. Zeker op ingewikkelde en onoverzichtelijke knooppunten in het openbaar vervoer. Zoals bijvoorbeeld een groot busstation of een plek waar verschillende vervoersmiddelen stoppen. Tijdens deze workshop gaan we met slechtziende en blinde reizigers in gesprek over prettige of juist lastige voorbeelden van knooppunten. Ook hoor je welke hulp en voorzieningen er al zijn om overstappen makkelijker te maken en waar de OV-werkgroep van de Oogvereniging mee bezig is. Zaalnummer 210.

Bijpraatsessie Toegankelijk Bankieren

Wil je meepraten over jouw ervaring met toegankelijk bankieren bij jou in de buurt? Aan de hand van een aantal prikkelende stellingen gaat Monique Verboeket, coördinator Digitale Toegankelijkheid en Betalingsverkeer bij de Oogvereniging, met deelnemers in gesprek over Toegankelijk Bankieren en wat dat voor de deelnemers betekent. Dit is je kans om feedback te geven op de toegankelijkheidsvoorzieningen op het gebied van bankieren bij jou in de buurt! Zaalnummer 211.

Live Werkcafé, Hoe blijf jij werkfit en voorkom je een burnout?

Heb jij een baan en worstel je met zorgen omtrent je zicht? Of zoek je een baan maar vind je lastig om onzekerheid en spanning de baas te blijven? In deze workshop krijg je tips over het effectief inzetten van hulpmiddelen. Twee ervaren adviseurs op het thema arbeid beantwoorden graag al je vragen en er is ruimte om ervaringen uit te wisselen. Laat je inspireren en blijf nu en in de toekomst werkfit! Zaalnummer 212.

Dit is hoe ik het zie

Ayşegül probeerde haar visuele beperking jarenlang verborgen te houden, maar de ontkenning maakte haar leven erg ingewikkeld. In deze inspirerende workshop neemt ze jou mee in haar reis om te leren omgaan met haar visuele beperking. Hoeveel is haar leven daadwerkelijk veranderd? Ayşegül geeft praktische tips en adviezen en vertelt welke hulpmiddelen zij toepast in haar drukke leven als actrice en maker in film, TV en theater. Zaalnummer 214.