Tekst grootte

Oogzorg

De Oogvereniging ondersteunt het belang van goede oogzorg. De juiste zorg op de juiste plek kan achteruitgang remmen en in sommige gevallen blijvend zichtverlies voorkomen. Ook speelt de zorg een belangrijke rol in het vroegtijdig opsporen van een (beginnende) oogaandoening.

Vrouw krijgt oogdrukmeting

Standpunten

Toegankelijke wachttijden

Elke patiënt heeft recht op een eerste afspraak bij de oogarts binnen vier weken. Dit is de afgesproken norm.

Passende behandeling en vergoeding

Mensen met een oogaandoening verdienen een behandeling die aansluit bij hun specifieke behoeften. Dit omvat de vergoeding van alle noodzakelijke behandelingen en medicijnen.

Verantwoord wisselen van medicatie

Verantwoord wisselen van medicijnen is belangrijk voor de veiligheid en effectiviteit van de behandeling.

Samen beslissen

In de oogzorg is ‘samen beslissen’ de norm. Dit betekent dat patiënten alle informatie krijgen over hun aandoening en de mogelijke behandelopties. Hierdoor ontstaat er een gelijkwaardig gesprek met de oogarts over de zorg die het beste past bij de patiënt.

Onderbouwing

In Nederland zijn er meer dan 250.000 mensen blind of slechtziend. Dit aantal stijgt door de vergrijzing en het toenemende aantal mensen met diabetes. Om de beste oogzorg te kunnen leveren in Nederland is het recht op een eerste afspraak binnen vier weken de afgesproken norm. Dit sluit aan bij de richtlijnen van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) en de wensen van onze achterban, zoals blijkt uit onze laatste ledenenquête (2023).

Medicijnwisselingen worden alleen uitgevoerd op basis van medische gronden, in overleg met de patiënt. Er zijn richtlijnen en afspraken gemaakt bij het wisselen van medicijnen. De ‘Leidraad Verantwoord Wisselen Medicijnen’ is een gezamenlijk initiatief van patiëntenorganisaties, artsen, apothekers en zorgverzekeraars.

Samen beslissen in de oogzorg is de norm. Patiënten krijgen alle informatie over hun aandoening en mogelijke behandelopties. Hierdoor ontstaat er een gelijkwaardige gesprek met de oogarts over de zorg die het beste past bij de patiënt. Onze aanpak is ontwikkeld in samenwerking met de oogartsen. We baseren ons hierin op de principes van gedeelde besluitvorming, ondersteund door de ontwikkeling van keuzehulpen en keuzekaarten.

Wat doet de Oogvereniging?

Patiënteninformatie

Wij bieden actuele en toegankelijke informatie via verschillende kanalen, waaronder de Ooglijn en onze website. We stellen deze informatie samen met de input van medisch specialisten en ervaringsdeskundigen. Dit zorgt voor helderheid en diepgang.

Nieuwe behandelingen

We monitoren en ondersteunen de ontwikkeling van innovatieve behandelingen, zoals gentherapie voor Retinitis Pigmentosa. Ons doel is om deze behandelingen toegankelijk te maken voor alle patiënten in Nederland, ondersteund door evidence-based onderzoek en in samenwerking met zorgverzekeraars.

Juiste Zorg op de Juiste Plek

Samen met het NOG en de OVN (Optometristen Vereniging Nederland) hebben we een model ontwikkeld om oogzorg efficiënter te organiseren. Dit model is gericht op het verkorten van wachttijden. Het is mede tot stand gekomen door onze betrokkenheid bij de praktische uitvoering van deze zorgmodellen. Dit model bevindt zich nog in de voorbereidende fase, en is nog niet ingevoerd in Nederland.

Betaalbare oogzorg

We zetten ons in voor betaalbare en toegankelijke oogzorg. Dit doen we onder andere door bij te dragen aan programma’s voor doelmatige zorg. Ook nemen we actief deel aan het opstellen van behandelrichtlijnen, ondersteund door Patientenfederatie en de Federatie Medisch Specialisten (FMS). We richten onze inspanningen op een toekomstbestendige oogzorg, waarin de patiënt centraal staat.

Patiëntengroepen

Er zijn acht patiëntengroepen binnen de Oogvereniging, die als doel hebben te informeren, ondersteunen en mensen met elkaar in contact te brengen. Op onze website staat alle informatie per patiëntengroep vermeld.

Beluister de podcast

Beluister onze podcast over de juiste zorg op de juiste plek via Podbean of via Spotify.

Bekijk de video

Video over het recht op toegankelijke gezondheidszorg volgens artikel 25 van het VN verdrag Handicap