Naar de inhoud
Tekst grootte

Toegankelijk openbaar vervoer (OV)

De Oogvereniging zet zich ervoor in dat mensen die slechtziend of blind zijn zelfstandig kunnen reizen.

Man met stok en hond loopt over geleidelijn bij busstations

Mensen met een visuele beperking maken regelmatig gebruik van het openbaar vervoer (ov), omdat zij geen alternatief hebben. Zij komen helaas nog vaak letterlijk en figuurlijk obstakels tegen tijdens hun reis. De Oogvereniging heeft daarom de volgende standpunten.

Onze standpunten

Zelfstandigheid

Mensen met een visuele beperking kunnen zelfstandig reizen met het openbaar vervoer. Op een veilige, eenvoudige, eenduidige (overal hetzelfde) en vindbare manier. Zij kunnen:
1) Een ov-reis online of telefonisch plannen, reserveren en betalen
2) De juiste halte/het juiste perron vinden
3) Op de halte/het perron gebruik maken van alle ov-voorzieningen indien aanwezig, zoals reisinformatie, inchecken, betalen, toilet
4) Op een herkenbare plek wachten, weten dat het juiste voertuig er is, instappen, inchecken en betalen
5) Een zitplaats vinden en gebruik maken van alle voorzieningen in het voertuig indien aanwezig, zoals inchecken, reisinformatie, stopknopje, toilet
6) Overstappen naar een ander voertuig
7) Bij de juiste bestemming uitstappen en uitchecken

Inclusie als standaard

Alles binnen het openbaar vervoer moet standaard bruikbaar zijn voor iedereen (inclusief). Zodat het aantal specifieke aanpassingen zo klein mogelijk is. Dit geldt ook voor vervoer met veerboten en vliegtuigen.

Betrekken van deskundigheid

Ervaringsdeskundigen en hun vertegenwoordigers worden vroegtijdig betrokken bij alle ontwikkelingen en veranderingen van bereikbaarheid en toegankelijkheid van het openbaar vervoer.

Onderbouwing

In 2016 heeft Nederland het VN-verdrag Handicap goedgekeurd. In de artikelen 9 en 20 staat dat iedereen recht heeft op toegang tot openbaar vervoer.

Uit onderzoek (Monitor VN-verdrag Handicap 2023) blijkt dat het openbaar vervoer nog niet toegankelijk genoeg is voor mensen met een beperking. Daarom moet de wetgeving aangepast worden. Zoals het Besluit toegankelijkheid ov, Wet personenvervoer 2000 en Regeling toegankelijkheid ov. Dit is een actie vanuit het bestuursakkoord toegankelijkheid ov.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil met provincies, vervoersregio’s en vervoerders zorgen dat het openbaar vervoer in 2040 volledig toegankelijk is.

Wat doet de Oogvereniging?

De Oogvereniging maakt zich hard voor:

Contacten met stakeholders

Toegankelijk openbaar vervoer voor mensen met een visuele (en auditieve) beperking. Onder meer bij NS, ProRail, vervoerders, (regionale en lokale) overheid en Schiphol.

Reisassistentie

Goede en betrouwbare reisassistentie op alle treinstations. In het bestuursakkoord toegankelijkheid openbaar vervoer staat dat dit uiterlijk in 2025 beschikbaar is. Dit moet in regelgeving vastgelegd worden.

Eenvoudig betalen

Een toegankelijk en inclusief ov-betaalsysteem: OVpay.

Informatievoorziening

Toegankelijke en betrouwbare reisinformatie.

Beter vindbare stationstoiletten

Samenwerkingen

  • De Oogvereniging heeft een landelijke werkgroep Openbaar Vervoer. Deze werkt samen met lokale en regionale belangenbehartigers aan verbetering van toegankelijkheid van het openbaar vervoer.
  • De Oogvereniging werkt samen met Ieder(In), koepelorganisatie voor mensen met een beperking en andere belangenorganisaties.
  • De Oogvereniging werkt samen met voerspartijen waaronder ProRail, NS, bus-, tram-, metrovervoerders, Translink en Schiphol.
  • De Oogvereniging is partner van Kennis Over Zien, samen met Bartiméus, Koninklijke Visio, Robert Coppes Stichting en de MaculaVereniging.

Aanvullende informatie

De volgende handreikingen bieden handige extra informatie:

Gezamenlijke eisen

Dit standpunt is in januari 2025 opgesteld door de kernwerkgroep OV, bestaande uit ervaringsdeskundige belangenbehartigers van de Oogvereniging.

Standpunten

Wil je weten waar we ons nog meer voor inzetten?

Bekijk alle standpunten